Getsie…wormen

Welke wormen zijn er? En hoe komt je kat er weer vanaf?

Wormen….welke soorten zijn er eigenlijk? En wat zijn de klachten? Lees ook hoe je deze krioelende parasieten voorkomt.

Er zijn verschillende soorten wormen waar je kat last van kan hebben. Vaak zijn ze er wel maar zie je ze niet en katten worden pas ziek bij een ernstige infectie. Je kunt klachten zien als diarree, doffe plukkerige vacht, braken, vermagering. De meest voorkomende wormen bij katten zijn de spoelworm en de lintworm.

De spoelworm is een 5-20cm lange worm die leeft in de dunne darm. Eitjes worden uitgescheiden met de ontlasting. Vanuit de omgeving worden ze weer opgenomen door andere katten, soms via prooidieren (muis, vogel) als tussengastheer.

De lintworm is een lange platte worm en leeft ook in het darmkanaal van de kat. Deze worm bestaat uit segmenten. De segmenten die vol eitjes zitten, laten los en verlaten via de ontlasting het lichaam. In de omgeving drogen ze in tot ze eruit zien als rijstkorrels. Lintworm wordt vooral overgebracht door vlooien en door prooidieren.

Het algemene ontworm-advies voor volwassen katten is elke 3 maanden te behandelen. Dus 4 keer per jaar ontwormen. Bij katten die regelmatig prooien vangen of die geregeld last van vlooien hebben, is het verstandig om 6 keer per jaar te ontwormen. Ook als je kleine kinderen over de vloer heeft is het ook verstandig wat vaker de kat(ten) te ontwormen. Mensen, met name kinderen, lopen het risico om een worminfectie op te lopen via een huisdier.

Help, wormen!

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.