skip to Main Content

Gedrag oudere hond

Ook de hersenen van de hond veranderen in de loop der jaren

Onze honden leven de laatste decennia  langer door de verbetering van voeding en ook kan er op medisch gebied veel meer dan jaren geleden. Daarnaast is de rol van de hond binnen het gezin steeds belangrijker geworden en doen hondeneigenaren er veel meer aan doen om hun geliefde huisdier zo lang mogelijk bij zich te houden.

Op zich een fijn gegeven! Onze honden leven langer en gezonder! Toch zit er ook een keerzijde aan het ouder worden: de oudere honden vertonen op de duur ouderdomskwaaltjes. Onder andere door veroudering van de hersenen kan het gedrag bij oudere honden langzaam aan veranderen. Ook speelt vaak mee dat het gehoor, het zicht en het reukvermogen langzaam afnemen. Lichamelijke aandoeningen zoals artrose, wat pijnlijk is voor de hond, kunnen ook bijdragen aan dat de hond zich anders gedraagt.

Oudere honden kunnen zich wat meer terugtrekken of afzonderen. Als er veel drukte in de omgeving is, bijvoorbeeld kinderen of een drukke hond, kunt u dit opmerken. Pijn of minder goed zicht, gehoor of reukvermogen zal de hond meer onzeker maken ten opzichte van zijn omgeving.

Daarnaast kunnen klachten van dementie soms al vanaf 7 a 8 jaar leeftijd beginnen. Symptomen kunnen zijn:

  • desoriëntatie, bijvoorbeeld de weg even kwijt zijn, verwardheid
  • verlatingsangst of juist contact met mensen vermijden
  • verstoord dag- en nachtritme
  • onzindelijkheid
  • overmatig blaffen, bang zijn voor zaken waar hij nooit bang voor was

Wees alert op dit soort klachten en ga er niet te gauw van uit dat er niets aan te doen is. Laat uw hond onderzoeken door de dierenarts.

Lichamelijke klachten kunnen vaak verholpen of verlicht worden en ook klachten van dementie zijn met medicijnen of voedingssupplementen te bestrijden of met hulp van een gedragstherapeut.


 

Gedrag oudere hond
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan