Gebitsverzorging kitten

Laat je kitten wennen aan gebitsverzorging

Je kitten heeft op dit moment nog een melkgebit. Binnenkort begint het wisselen naar het blijvende gebit. Kan je nu al beginnen met een gebitscheck en met poetsen?

Nu heeft je kitten nog een melkgebit, maar op de leeftijd van 6 maanden is het wisselen bij je kitten voltooid. Het gebit bestaat dan uit de volgende elementen:

– Voortandjes: 6 boven en 6 onder. Dit zijn hele kleine tandjes, ze vallen maar nauwelijks op.

Hoektanden: 2 boven en 2 onder. Deze tanden zijn het grootst en geven structuur aan de bek: ze houden de tong en de lippen op hun plaats. De kat gebruikt zijn hoektanden om de prooi te pakken, of het speeltje bijvoorbeeld.

Kiezen: De kiezen zijn onderverdeeld in premolaren en molaren. Zij worden gebruikt om het eten te kauwen.

Bij de meeste katten sluit onder- en bovengebit mooi op elkaar aan. Katten hebben een zogenaamd scharend gebit, geschikt om dingen door te bijten of te ‘knippen’. Bij de echte kortsnuitjes zoals de pers zien we vaak een afwijkend gebit, niet mooi op elkaar aansluitend of met een onderbeet, ofwel de onderkaak/-tanden staan verder naar voren dan de boventanden.

Laat je kitten wennen aan een gebitscontrole door op jonge leeftijd al de lip op te tillen en naar de tanden en kiezen te kijken. Tandenpoetsen is bij kittens ook aan te leren mits het rustig en ontspannen verloopt. Je kitten mag er geen hekel aan krijgen want dan wordt het sowieso geen succes. Begin eventueel met een nat gemaakt wattenstaafje en poets daarmee de tanden. Poets eerst alleen de hoektandjes. Pas als dit goed gaat kan je ook de kiezen poetsen. Doe alleen de buitenkant van het gebit.

Als het goed lukt, kan je overgaan op een klein kattentandenborsteltje met speciale katten-tandpasta. Deze pasta is smakelijk en veilig voor de kat, zodat ze het gewoon door kan slikken.

Gebitsverzorging kitten

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team