Gebitsverzorging kitten

Laat uw kitten wennen aan gebitsverzorging

Uw kitten heeft op dit moment nog een melkgebitje. Binnenkort begint het wisselen naar het blijvende gebit. Kunt u al beginnen met een gebitscheck en met poetsen?

Nu heeft uw kitten nog een melkgebitje, maar op de leeftijd van 6 maanden is het wisselen bij uw kitten voltooid. Het gebit bestaat dan uit de volgende elementen:

– Voortandjes: 6 boven en 6 onder. Dit zijn hele kleine tandjes, ze vallen maar nauwelijks op.

Hoektanden: 2 boven en 2 onder. Deze tanden zijn het grootst en geven structuur aan de bek: ze houden de tong en de lippen op hun plaats. De kat gebruikt zijn hoektanden om de prooi te pakken, of het speeltje bijvoorbeeld.

Kiezen: De kiezen zijn onderverdeeld in premolaren en molaren. Zij worden gebruikt om het eten te kauwen.

Bij de meeste katten sluit onder- en bovengebit mooi op elkaar aan. Katten hebben een zogenaamd scharend gebit, geschikt om dingen door te bijten of te ‘knippen’. Bij de echte kortsnuitjes zoals de pers zien we vaak een afwijkend gebit, niet mooi op elkaar aansluitend of met een ondervoorbeet, ofwel de onderkaak/-tanden staan verder naar voren dan de boventanden.

Wen uw kitten er al jong aan dat u de lip optilt en naar de tanden en kiezen kijkt. Tandenpoetsen is bij kittens ook aan te leren mits het rustig en ontspannen verloopt. Uw kitten mag er geen hekel aan krijgen want dan wordt het sowieso geen succes. Begin eventueel met een nat gemaakt wattenstaafje te poetsen. Poets eerst alleen de hoektandjes. Pas als dit goed gaat kunt u ook de kiezen poetsen. Doe alleen de buitenkant van het gebit.

Als het goed lukt, kunt u overgaan op een klein kattentandenborsteltje met speciale katten-tandpasta. Deze pasta is smakelijk en veilig voor de kat, zodat ze het gewoon door kan slikken.

 


 

Gebitsverzorging kitten
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.