Gebitsproblemen bij de kat

Veelvoorkomende gebitsaandoeningen bij de kat.

De ene kat is gevoeliger voor gebitsproblemen dan de andere. Lees wat veelvoorkomende gebitsaandoeningen bij de kat zijn en wat je eraan kunt doen.

Sommige katten hebben in aanleg al een slecht gebit of extreem ontstoken tandvlees. Dit wordt ook wel chronisch gingivitis-stomatitis complex genoemd. Ook zijn bepaalde rassen extra gevoelig voor deze problemen (Maine Coon, Oosterse rassen). Soms ligt er een andere aandoening aan ten grondslag. De kat ondervindt constant pijn in de bek en het stinkt ook behoorlijk. Uitgebreide behandeling is nodig en geeft in de meeste gevallen verbetering.

De meeste katten starten met een perfect gezond gebit. In de loop der jaren ontwikkelt zich echter tandplak op tanden en kiezen. Dit wordt omgezet in tandsteen en gaat meestal gepaard met ontstoken tandvlees en in een verder stadium blootliggende tandhalzen. Ook bij deze katten komt het moment dat behandeling noodzakelijk is. Niet alleen om het gebit weer schoon en gezond te krijgen maar ook om te voorkomen dat bacteriën uit de mondholte zich via de bloedbaan verspreiden naar bijvoorbeeld hart, nieren en andere organen.

Een andere aandoening die we bij katten veel zien is tandhalslaesie. Hierbij wordt het weefsel van de tanden/kiezen afgebroken waardoor gaatjes ontstaan. Het proces begint in de wortel en breidt zich uit naar de kroon. Op de grens van tand en tandvlees zien we gaten ontstaan in de tand of kies. Soms vullen die gaten zich weer op met tandvlees, maar de zenuw in de tand ligt bloot en dit is zeer pijnlijk. Bij katten die hier last van hebben, zien we vaak laesies op meerdere kiezen. Trekken van de aangetaste kiezen is de enige en beste optie. Het probleem kan zich echter herhalen in de toekomst.

Een goede gebitsverzorging kan in veel gevallen problemen voorkomen of verminderen. Bij makkelijke katten is tandenpoetsen aan te raden. Alternatieven zijn speciale gebitsbrokken, mondwater en in ieder geval harde brokjes waar goed op gekauwd wordt.

Gebitsproblemen bij de kat

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.