Familie-uitbreiding bij de grasparkiet

Lees waar jij rekening mee moet houden als je parkieten wilt kweken

Wil je grasparkieten kweken? Dat kan. Check wel even goed of je een mannetje en vrouwtje in huis haalt!

Kweken kan als  het vrouwtje 1 tot 5 jaar is. Het mannetje moet minimaal 10 maanden oud zijn en het  vrouwtje mag niet meer dan 2 legsels per jaar hebben. Wil je zeker weten dat je een paartje in huis haalt?  Wacht dan even met kiezen totdat de parkieten ongeveer 12 weken oud zijn. Vrouwtjes en mannetjes zijn namelijk te onderscheiden aan de kleur van hun neusdop. De man heeft een blauwe neusdop en de vrouw een bruine neusdop. Na de jeugdrui, ongeveer na 12 weken, krijgt de neusdop zijn definitieve kleur Pas dan weet je zeker of het een mannetjes- of vrouwtjesparkiet betreft!

Het beste is om een speciaal broedblok  voor parkieten aan te schaffen. Deze broedblokken hebben een uitholling op de bodem, zodat de eitjes niet te ver uit elkaar rollen en hierdoor niet bebroed worden. Het bodemoppervlak van het broedblok moet ongeveer 15 bij 15 cm zijn en de hoogte 20 cm. Het gat waar de parkieten invliegen moet een diameter van 4 cm hebben.

Het eerste eitje wordt ongeveer 10 dagen na de paring gelegd. Gemiddeld legt het vrouwtje 4 tot 6 eitjes en broedt ze in ongeveer 18 dagen uit. Al die tijd blijft zij op het nestje zitten en brengt het mannetje haar voedsel. Als de kleintjes geboren zijn, voeden beide ouders de jongen.

Na 4 weken komen de jongen uit het broedblok. Ze worden dan nog ongeveer een week door de ouders gevoerd. Na 6 a 7 weken zijn de jongen zelfstandig en kunnen ze weg bij de ouders. Na ongeveer 3 tot 4 maanden krijgen ze hun uiteindelijke kleur.

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.