skip to Main Content

Eerste socialisatiefase kitten

Kennismaking met mensen, dieren en geluiden.

Vanaf de leeftijd van 3 weken komt uw kitten in de eerste socialisatiefase. Het is haar eerste kennismaking met mensen, dieren en geluiden. Lees de tips.

3-7 weken eerste socialisatieperiode

Vaak zie je dat kittens veel te vroeg weg worden gehaald uit het nest. Dit leidt vaak tot ongewenst gedrag op latere leeftijd.  Als de kitten langer in het nest blijft, leert ze veel van haar moeder. En ze zal het gedrag van haar moeder ook kopiëren. Bovendien corrigeert moeder ook het gedrag van de kittens, zodat ze weten wat wel en niet gewenst gedrag is.

Kittens leren in deze periode omgaan met mensen, andere dieren, geluiden in en om het huis. Ze zullen zo later minder bang zijn. En makkelijker ergens of op iemand afstappen.

Let op of de fokker deze mogelijkheid heeft en als het kitten al bij u thuis is, zorg er dan voor dat hij kennismaakt met zowel bekende als onbekende mensen (ook kinderen). Daarnaast moet het kitten wennen aan geluiden van de stofzuiger, de kraan, televisie, radio, deurbel, etc. Laat het kitten ook vast wennen aan aanraking (optillen, aaien) en verzorging (zoals kammen, nagels knippen, etc.). Neem de kitten eens mee in een reismandje. Een kitten zal dan minder angstig zijn als zij naar de dierenarts moet en wordt aangeraakt tijdens een vaccinatie o.i.d.

7- 13 weken tweede socialisatieperiode

Veel kittens komen in deze periode bij hun nieuwe eigenaar. Het is belangrijk dat het kitten in aanraking komt met mensen, dieren, dingen in huis, enz. Eigenlijk alles waar hij in de toekomst mee te maken gaat krijgen. Neem hier veel tijd voor en forceer het niet. Laat het initiatief om contact te maken altijd bij het kitten zelf. Katten hebben van nature de gewoonte hun omgeving stapje voor stapje te onderzoeken in hun eigen tempo. Dwing een kitten dus niet tot kennismaken met de hond en de buurman, dit kan zelfs averechts werken. Als hij zich veilig voelt komt hij vanzelf wel.

De kitten leert in deze fase ook sociaal omgaan met soortgenoten en omgaan met angst en agressie. Kittens leren van de omgang met elkaar, ze stoeien, leren zich verdedigen. Een kitten zal dit deels in het nest leren van moeder en andere kittens. De leerschool gaat door bij de nieuwe eigenaar door met mensen en andere huisdieren om te leren gaan.

Kittens die te vroeg uit het nest zijn gehaald, kunnen een stuk socialisatie missen. Daardoor weten ze later niet goed hoe ze om moeten gaan met soortgenoten.

Aan de andere kant.. .kittens die geïsoleerd opgroeien op een hooizolder met een schuwe moederpoes, krijgen daar weinig socialisatie mee. In zo’n geval kan het juist goed zijn om de kitten al jong in huis te nemen om hem toch te kunnen socialiseren.

 

Eerste socialisatiefase kitten
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan