skip to Main Content

Doe zelf de gezondheidscheck bij uw pup

Leer hoe u zelf uw hond kunt onderzoeken

Het is verstandig om af en toe uw dierenarts te bezoeken voor een gezondheidscontrole. Vaak voert de dierenarts de controle gelijktijdig met het vaccineren uit. Lees hier hoe u zelf een gezondheidscheck kunt doen.

Veel dierenklinieken bieden na de puppyvaccinaties speciale puppy-groeibegeleiding aan door de assistente. Maandelijks wordt uw pup dan gewogen en nagekeken. Onderwerpen als voeding, gebitsverzorging, parasietenbestrijding, gedrag en vachtverzorging  worden uitgebreid besproken. Naast een regelmatige controle heeft dit ook als voordeel dat uw pup graag de dierenkliniek in wil en goed vertrouwt raakt met de behandeltafel, weegschaal en het lichamelijk onderzoek.

Zelf een gezondheidscheck doen

Zelf kunt u ook de pup regelmatig  aan een kort gezondheidsonderzoek onderwerpen, zo raakt hij eraan gewend om vastgehouden en aangeraakt worden. Dit kan later bijvoorbeeld problemen bij de dierenarts en trimmer voorkomen.

Huid – voel met uw handen over het hele lichaam om eventuele bultjes of knobbels te signaleren. Er dient geen sprake te zijn van overmatige schilfering van de huid en/of jeuk.

Ogen – de ogen van uw pup horen schoon te zijn; zonder viezigheid in de ooghoeken. Het oog mag niet rood of geïrriteerd zijn. Ook zou de oogbal onbeschadigd moeten zijn.

Oren – in de oren kan wat haargroei aanwezig zijn; hier mag geen gras of viezigheid in blijven hangen. De oren mogen niet rood of gevoelig zijn bij aanraking. Een beetje oorsmeer is normaal. Overvloedige oorsmeer of een sterke geur kunnen duiden op een ontsteking.

Neus – de neus is meestal koel en een beetje vochtig. Een groot aantal gezonde honden hebben meestal een droge warme neus.

Vacht – de vacht van een gezonde hond is glanzend. Bij honden met stokhaar is dit echter lastig te bepalen. Bij het kammen kunt u de vacht gemakkelijk controleren op vlooien. Heeft uw pup een langharige vacht? Lees hier hoe u deze langharige vacht kunt verzorgen.

Poten – de zoolkussentjes onder de voeten mogen niet ingescheurd zijn. Controleer op achtergebleven gras(aren) en steentjes. De nagels van de pup mogen niet te lang of ingescheurd zijn.

Achterwerk – het achterwerk moet schoon zijn. Let op eventuele wormen of wormdeeltjes die kunnen achterblijven in de vacht.

Castreren of steriliseren – Veel eigenaren laten hun teefje steriliseren ter voorkoming van dracht en om het risico op verschillende terugkomende gezondheidsproblemen te voorkomen. Voor een reu kan het ook nuttig zijn om deze te laten castreren. Laat u over dit onderwerp altijd adviseren door een dierenarts.

Dierenartsen en assistentes zijn altijd bereid om de gezondheid en de verzorging van uw pup met u te bespreken. Ze kunnen u adviseren over divers onderwerpen, zoals voeding, ontwormen, vlooienbehandelingen, opvoeding, gebitsverzorging, socialisatie, gedrag en verzekeren tegen kosten voor ziekte en ongeval.

Doe de gezondheidscheck!
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan