Dementie bij de hond

Dementie bij de hond begint vaak met kleine veranderingen in het gedrag

Ook bij honden komt dementie voor. Het begint vaak met kleine veranderingen in het gedrag. Door veroudering van hersenen en minder goed functioneren van verbindingen tussen hersencellen kan je hond klachten van dementie krijgen op latere leeftijd. Dit is vergelijkbaar met Alzheimer bij mensen.

Het begint vaak met kleine veranderingen in gedrag. De volgende symptomen zijn kenmerkend:

  • de hond is sneller gedesoriënteerd, weet de juiste weg niet meer. Kan ook op rare plaatsen of voor een muur staan en voor zich uit staren.
  • de hond heeft een verstoord dag- en nachtritme. Hij kan ’s nachts ineens onrustig zijn of blaffen/janken of eruit willen.
  • er is minder goed contact te krijgen met de hond. Hij komt minder om aandacht vragen, maar reageert ook minder op mensen, begroet leden van het gezin niet meer.
  • het tegenovergestelde kan ook: de hond ‘hangt’ heel erg aan de eigenaar en wijkt niet van diens zijde.  Er ontstaat sneller angst en paniek. Ook verlatingsangst wordt veel gezien.
  • onzindelijkheid. Als de hond nodig ‘moet’ geeft hij het niet meer aan.

Het kan zijn dat er naast dementie ook lichamelijke klachten spelen. Ook kunnen bepaalde klachten veroorzaakt worden doordat het gehoor en gezichtsvermogen afneemt. Daarom is het altijd goed om een check-up te laten doen door de dierenarts. Is je hond lichamelijk gezond verklaard, dan kun je proberen met een speciale dieetvoeding en/of medicijnen de klachten aan te pakken.

Dieetvoeding bevat speciale vetzuren en veel anti-oxidanten  om de hersenfunctie te verbeteren en de gevolgen van hersenveroudering tegen te gaan. Laat je goed adviseren door je dierenarts over voeding en/of medicijnen. En verwacht geen wonderen, het is mogelijk om dementie wat af te remmen, maar het proces kan niet volledig teruggedraaid worden.

Probeer de hond zowel lichamelijk als geestelijk actief te houden met zoekspelletjes  of speeltjes met voeding erin. Houd een duidelijk dag- en nachtritme aan (licht – donker) en vermijd stress.


 

Dementie bij de hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.