skip to Main Content

Dementie bij de hond

Dementie bij de hond begint vaak met kleine veranderingen in het gedrag

Ook bij honden komt dementie voor. Het begint vaak met kleine veranderingen in het gedrag. Door veroudering van hersenen en minder goed functioneren van verbindingen tussen hersencellen kan uw hond klachten van dementie krijgen op latere leeftijd. Dit is vergelijkbaar met Alzheimer bij mensen.

Het begint vaak met kleine veranderingen in gedrag. De volgende symptomen zijn kenmerkend:

  • de hond is sneller gedesoriënteerd, weet de juiste weg niet meer. Kan ook op rare plaatsen of voor een muur staan en voor zich uit staren.
  • de hond heeft een verstoord dag- en nachtritme. Hij kan ’s nachts ineens onrustig zijn of blaffen/janken of eruit willen.
  • er is minder goed contact te krijgen met de hond. Hij komt minder om aandacht vragen, maar reageert ook minder op mensen, begroet leden van het gezin niet meer.
  • het tegenovergestelde kan ook: de hond ‘hangt’ heel erg aan de eigenaar en wijkt niet van diens zijde.  Er ontstaat sneller angst en paniek. Ook verlatingsangst wordt veel gezien.
  • onzindelijkheid. Als de hond nodig ‘moet’ geeft hij het niet meer aan.

Het kan zijn dat er naast dementie ook lichamelijke klachten spelen. Ook kunnen bepaalde klachten veroorzaakt worden doordat het gehoor en gezichtsvermogen afneemt. Daarom is het altijd goed om een check-up te laten doen door de dierenarts. Is uw hond lichamelijk gezond verklaard, dan kunt u proberen met een speciale dieetvoeding en/of medicijnen de klachten aan te pakken.

Dieetvoeding bevat speciale vetzuren en veel anti-oxidanten  om de hersenfunctie te verbeteren en de gevolgen van hersenveroudering tegen te gaan. Laat u goed adviseren door uw dierenarts over voeding en/of medicijnen. En verwacht geen wonderen, het is mogelijk om dementie wat af te remmen, maar het proces kan niet volledig teruggedraaid worden.

Probeer de hond zowel lichamelijk als geestelijk actief te houden met zoekspelletjes  of speeltjes met voeding erin. Houd een duidelijk dag- en nachtritme aan (licht – donker) en vermijd stress.


 

Dementie bij de hond
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan