De niet-gesteriliseerde hond

Lees waarom het zinvol kan zijn om je hond alsnog te steriliseren

De meeste teefjes worden al jong gesteriliseerd. Het advies is ook om dit na de 1e loopsheid te laten doen. Toch zijn er ook nog genoeg honden die niet gesteriliseerd zijn, misschien hebben ze één of twee nestjes gehad, misschien is het er gewoon niet van gekomen.

Toch is het zinvol om alsnog te overwegen dan de hond te laten steriliseren. De meeste teefjes hebben op deze leeftijd nog een betere conditie en weerstand dan wanneer je langer wacht, zodat ze de operatie en de narcose goed aankunnen.

Zolang de hond elke 6 maanden loops wordt, is er ook het risico op een ongewenste dekking, een baarmoederontsteking of schijnzwanger worden na de loopsheid. Door de grote hormoonschommelingen loopt een ongesteriliseerd teefje bovendien een vergrote kans om diabetes te krijgen. Op het moment dat er een dergelijk probleem ontstaat, zal de hond zich hierdoor waarschijnlijk veel minder goed voelen en in slechtere conditie zijn. Ze zal dan alsnog geopereerd moeten worden om de klachten volledig te verhelpen. In deze conditie zal ze meer last van de operatie en de narcose hebben dan wanneer je de problemen voor bent.

Het beste moment om een teefje te steriliseren is tussen twee loopsheden in. Wacht in ieder geval tot 2 maanden na de loopsheid.

De niet-gesteriliseerde hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.