De kat en zijn staart

De kattenstaart heeft een belangrijke functie in de communicatie. Lees wat de staart van je kat je vertelt.

Aan de staart van de kat is vaak al te zien hoe de kat zich voelt en hoe het humeur is op dat moment. De staart omhoog of naar achter geeft een open, vriendelijke en zelfverzekerde houding aan. Een lage staart duidt op angst of voorzichtigheid (kat uit de boom kijken). Een dikke staart geeft aan dat een kat boos of gestrest is en gaat vaak gepaard met een hoge rug.

Katten krullen ook vaak hun staarten in elkaar als ze elkaar begroeten. Of vouwen hun staart om de benen van hun baasje ter begroeting en als vraag om aandacht.

Een snel heen en weer zwiepende staart is mogelijk een teken van irritatie. Pas op voor een haal met de scherpe nagels!

De staart heeft dus een belangrijke functie in de communicatie. Maar dat is niet het enige. De staart helpt een kat ook bij allerlei bewegingen goed in evenwicht te blijven. De staart fungeert als een soort roer om goed in balans te blijven.

Wist je dat er ook een kattenras bestaat zonder staart? De Manxkat wordt staartloos geboren. En veel meer katten moeten het leven door zonder staart, want er gebeuren nog wel eens ongelukken mee. Denk aan een staart tussen de deur of ergens anders klem gezeten. Bij ernstig letsel zal de staart (deels) geamputeerd worden.

De kat en zijn staart

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.