skip to Main Content

De hond en zijn staart

Wat zegt de staart van de hond eigenlijk?

Staarten zijn er in allerlei maten en vormen. Voor de hond is het  een belangrijk communicatiemiddel. Wat zegt die staart eigenlijk? 

Voor honden is de staart erg belangrijk in het communiceren naar elkaar. Gelukkig is het couperen van staarten in Nederland inmiddels verboden. Een gecoupeerde staart belemmert de hond in zijn natuurlijk gedrag. In sommige andere Europese landen mag couperen nog wel. In Nederland mag het alleen als er een medische indicatie voor is.

Als u thuiskomt, hetzij na een week, hetzij na 15 minuten, zal de hond waarschijnlijk enthousiast op u af rennen met een vrolijk kwispelende staart. Hij is blij dat u er weer bent en komt u vriendelijk gedag zeggen. Dit is de ontspannen kwispel. Bij veel opwinding gaat de staart keihard heen en weer, of rond als een propeller.

Kwispelen is niet altijd een teken van vrolijkheid bij de hond. Ook bij dominantie kan de hond kwispelen. Hij is dan wel veel meer gespannen en houdt zijn staart recht omhoog, alleen het uiteinde kwispelt eventueel. Ook zijn haren kunnen overeind staan en zijn lichaam verstart.

Een hond die onzeker of bang is zal juist zijn staart (en lichaam) zo laag mogelijk houden terwijl hij kwispelt. De bange hond oogt ook gespannen. Is de hond heel erg bang of onderdanig dan trekt hij zijn staart tussen de achterpoten.

Bij sommige rassen is door hun lichaamsbouw wat lastiger het verschil te zien tussen een vrolijke ontspannen kwispel en een boze  of bange houding. Belangrijk is om naar de hele hond te kijken en vooral te leren zien of zijn houding gespannen of ontspannen is.

Hond en zijn staart
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan