De hond en zijn staart

Wat zegt de staart van de hond eigenlijk?

Staarten zijn er in allerlei maten en vormen. Voor de hond is het  een belangrijk communicatiemiddel. Wat zegt die staart eigenlijk? 

Voor honden is de staart erg belangrijk in het communiceren naar elkaar. Gelukkig is het couperen van staarten in Nederland inmiddels verboden. Een gecoupeerde staart belemmert de hond in zijn natuurlijk gedrag. In sommige andere Europese landen mag couperen nog wel. In Nederland mag het alleen als er een medische indicatie voor is.

Als je thuiskomt, hetzij na een week, hetzij na 15 minuten, zal de hond waarschijnlijk enthousiast op jou af rennen met een vrolijk kwispelende staart. Hij is blij dat je er weer bent en kom je vriendelijk gedag zeggen. Dit is de ontspannen kwispel. Bij veel opwinding gaat de staart keihard heen en weer, of rond als een propeller.

Kwispelen is niet altijd een teken van vrolijkheid bij de hond. Ook bij dominantie kan de hond kwispelen. Hij is dan wel veel meer gespannen en houdt zijn staart recht omhoog, alleen het uiteinde kwispelt eventueel. Ook zijn haren kunnen overeind staan en zijn lichaam verstart.

Een hond die onzeker of bang is zal juist zijn staart (en lichaam) zo laag mogelijk houden terwijl hij kwispelt. De bange hond oogt ook gespannen. Is de hond heel erg bang of onderdanig dan trekt hij zijn staart tussen de achterpoten.

Bij sommige rassen is door hun lichaamsbouw wat lastiger het verschil te zien tussen een vrolijke ontspannen kwispel en een boze  of bange houding. Belangrijk is om naar de hele hond te kijken en vooral te leren zien of zijn houding gespannen of ontspannen is.

Hond en zijn staart

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.