Castratie of sterilisatie hond 1 jaar

Je hond is nu 1 jaar. Heb je al nagedacht over een eventuele castratie of sterilisatie?

Rond de leeftijd van 1 jaar worden teefjes meestal gesteriliseerd en reutjes gecastreerd. Heb je hier al over nagedacht?

Teefjes worden meestal rond de leeftijd van 1 jaar gesteriliseerd, enkele maanden na de eerste loopsheid. Voordelen hiervan zijn: Het voorkomen van baarmoederontsteking of schijndracht in toekomst, het verkleinen van de kans op ontstaan van kwaadaardige melkkliertumoren. Bij de sterilisatie van de teef worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt eventueel ook verwijderd als deze afwijkend is.
Na deze operatie verandert de stofwisseling van de hond. Je hond zal matig gevoerd moeten worden om overgewicht te voorkomen. Veel beweging helpt natuurlijk ook. Soms wordt ook verandering van de vacht gezien, deze kan wat voller worden.

Reuen kunnen gecastreerd worden op deze leeftijd. Redenen om de reu te laten castreren kunnen zijn: dominantie, rijgedrag, aanhoudende voorhuidontsteking. Bij de castratie worden de testikels van de reu verwijderd. Het duurt nog enkele weken voordat de reu echt onvruchtbaar is.
Ook de reu zal na deze operatie een vergrote kans hebben op overgewicht. Matig voeren en veel bewegen is dus belangrijk.

Let op: de meeste huisdierenverzekeringen hebben castratie en sterilisatie niet in hun pakketten opgenomen. Een huisdierenverzekering is voor onvoorziene kosten, terwijl een castratie of sterilisatie meestal een geplande, dus voorziene, operatie is.

Petplan biedt per 1 januari 2016 de mogelijkheid om het preventieve budget (enkel bij TOTAAL Pakket) te besteden aan castratie of sterilisatie.

castratie of sterilisatie hond 1 jaar

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team