Bultjes of tumoren

Ineens voel je bultjes onder de huid. Wat kan het zijn?

Je bent je hond aan het kammen en voelt ineens iets raars, een klein bultje onder de huid. Dat kan zomaar gebeuren. Wat nu? 

Een bultje onder de huid kan van alles zijn. Er zijn heel onschuldige overvulde talgkliertjes, wratjes en bultjes na een tekenbeet. Het kan ook heel iets anders zijn..

Bultjes ten gevolge van een insectenbeet moeten binnen een paar dagen wegtrekken. Als dit niet het geval is, is het verstandig om er even mee naar de dierenarts te gaan. Het kan een ontsteking zijn die met medicijnen behandeld kan worden. Lijkt dit niet het geval, dan kan de dierenarts het bultje aanprikken met een naald om er wat cellen uit te halen. Deze worden in een laboratorium onderzocht en aan de hand van de uitslag zal de dierenarts adviseren of het bultje meteen verwijderd moet worden.

Heeft de hond er last van omdat het pijnlijk is of op een vervelende plek zit, dan kan ook besloten worden het bultje zo snel mogelijk ruim te verwijderen. Bijvoorbeeld een tumortje op het ooglid zal sowieso verwijderd moeten worden, voordat het doorgroeit en niet of nauwelijks meer te verwijderen is. Het is mogelijk het verwijderde weefsel in zijn geheel op te sturen naar het laboratorium. Er wordt dan onderzocht om welk type tumor het gaat. Is het goedaardig of kwaadaardig? En ook belangrijk: is het volledig verwijderd? En kan het verdere gevolgen hebben voor de hond?

Gewoon afwachten hoe een bultje zich ontwikkelt kan natuurlijk ook, mits de hond er geen last van heeft. Voor veel hondeneigenaren zal het echter vervelend zijn om niet te weten wat er aan de hand is en of hun hond iets ernstigs mankeert. Als het een kwaadaardige tumor betreft kan deze zich misschien uitzaaien. En daarbij komt dat veel bultjes bulten worden en op een gegeven moment  nog moeilijk te verwijderen zijn.

 

Bultjes en tumoren bij de hond hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.