Bultje of tumor

Check je kat dagelijks op vreemde bultjes

Bultjes  bij de kat kunnen diverse oorzaken hebben. Check je kat daarom dagelijks even op vreemde bultjes.

Als je je kat dagelijks even in handen hebt, zal je snel in de gaten hebben of alles in orde is. Is hij fit en vrolijk, heeft hij geen ‘gasten’ bij zich zoals vlooien en teken? Vreemde bultjes zal je ook eerder opmerken; op het oog zijn ze meestal niet meteen te zien door de dikke vacht van de kat.

Heeft je kat nu ergens een verdikking of bultje waar het niet hoort, wanneer moet je ermee naar de dierenarts? Is het pijnlijk en mag je er niet aanzitten dan is de kans groot dat er een ontsteking zit. Vooral buitenkatten lopen door vechten met andere katten nog wel eens een abces op. Abcessen komen vooral voor rond kop, hals, poten en staart. Vaak is de kat ook minder fit, soms zelfs echt ziek. Verstandig om even naar de dierenarts te gaan.

Als het bultje niet pijnlijk is, ook dan is het wel zaak het in de gaten te houden. Verandert het van vorm of grootte? Heeft de kat er last van? Op het oog is nooit te zien of een bultje onschuldig is of niet. Laat er bij twijfel altijd even een dierenarts naar kijken. Meestal is het mogelijk een bultje aan te prikken en wat cellen weg te nemen voor onderzoek. Soms is het verstandiger het bultje meteen helemaal te verwijderen, ook dan kan het opgestuurd worden voor onderzoek.

Let op: bultjes en teken worden ook nog wel eens verward. Je zou niet de eerste zijn die met een tekentang een bultje probeert uit te draaien. De kat zal dat ook niet waarderen.

 

bultje of tumor

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,1

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,1!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.