skip to Main Content

Blaffende honden….

Wat wil een hond eigenlijk zeggen met dat geblaf?

Blaffen hoort bij een hond, het is een hondenmanier om dingen duidelijk te maken. Maar wat precies?

Iedere hond blaft zoals ie gebekt is. Maar wast bedoelt hij er eigenlijk precies mee? Waar de ene hond het bij een incidenteel kefje houdt, blaft de andere uren onvermoeibaar door. En is bijna niet te stoppen. Voor u zelf wordt het dan minder leuk, en voor de buren ook. Blaffen kan uitmonden in probleemgedrag wat niet zomaar op te lossen is.

Het belangrijkste is wel om te achterhalen wanneer en waarom de hond blaft. Pas dan kunt u proberen het probleem op te lossen. Honden blaffen vooral om:

Aandacht te vragen
Dit is meestal aangeleerd gedrag. Want als de hond blaft reageert er iemand op. Het beste is in dit geval dus negeren, eventueel uw hond de rug toedraaien. Bestraffen is zinloos want dit is ook aandacht.

Uit te dagen/te spelen
Vaak met een korte blaf daagt de hond een mens of ander dier uit om met hem te gaan spelen. Vormt meestal geen probleem.

Alarm te slaan/verdediging
Dit blaffen kan ook voortkomen uit angst. Iets of iemand komt te dichtbij. Als uw hond dit aan de riem doet neem dan meer afstand tot het ‘gevaar’ of ga ertussen staan. Doet uw hond dit in huis of in de bench, doe dan een deken over de bench of plak ramen af zodat de hond minder ‘bedreigingen’ ziet.

Opwinding
Bijvoorbeeld omdat u net thuis komt of omdat u de riem pakt van de hond. Druk springen of rennen zien we ook vaak erbij. Belangrijk is om zelf rustig te blijven, niet te gaan schreeuwen of druk doen. Anders wordt de opwinding van de hond alleen maar groter. Eventueel kunt u de hond leren om te gaan zitten op zo’n moment.

Angst
Bijvoorbeeld verlatingsangst, niet alleen kunnen zijn. Paniekerig blaffen en joelen, vaak ook krabben aan deuren, vloeren. Dit gedrag moet serieus genomen en met de juiste training aangepakt worden. Liefst met hulp van een goede gedragstherapeut.

Frustratie
Vaak gaat het om een hond die in een omgeving zonder veel afleiding zit en niet zijn natuurlijke gedrag kan uitoefenen. Het monotone geblaf kan gepaard gaan met stereotiep gedrag als bijten op de poten, achter eigen staart aangaan, heen en weer lopen. Belangrijk is dat zo’n hond uit zijn situatie wordt gehaald en zijn leven verrijkt wordt met gezelschap en activiteiten.

Blaffen honden...
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan