skip to Main Content

Blaasproblemen bij de kat

Blaasproblemen komen frequent voor bij de kat.

Blaasklachten komen frequent voor bij de kat. Zowel bij poezen als katers. En zijn meerdere oorzaken.

Veelvoorkomend zijn blaasklachten bij de kat. De ene kat is er gevoeliger voor dan de andere. Er zijn ook meerdere oorzaken die een rol kunnen spelen. De meest voorkomende klachten zijn veel aandrang, kleine plasjes (al dan niet met bloed), plassen buiten de bak. Het is verstandig hiermee naar de dierenarts te gaan. Neem zo mogelijk een beetje verse urine mee voor onderzoek.

In de urine wordt vaak bloed aangetroffen, ontstekingscellen en soms ook blaasgruis. Bij een blaasontsteking worden een pijnstiller/ontstekingsremmer en blaasontspanners ingezet. Maar zelden is er sprake van een bacteriële infectie, daarom wordt niet direct antibiotica ingezet. Is er ook sprake van blaasgruis, dan is het zaak de kat levenslang op een dieet te houden om het gruis op te lossen en te voorkomen dat het nogmaals ontstaat.

Zowel poezen als katers kunnen blaasklachten krijgen. Katers echter hebben een verhoogd risico. Omdat zij een nauwe plasbuis hebben ontstaat het gevaar dat deze verstopt raakt door gruis en cellen afkomstig uit de blaas. De kat zal proberen te plassen maar er komt niets. Deze situatie is levensbedreigend. De blaas raakt overvuld en de urine loopt terug naar de nieren. De kat vergiftigt zichzelf als het ware en kan binnen een dag overlijden.

Een kater met een blaasverstopping moet dus zo snel mogelijk behandeld worden. De kat zal opgenomen worden in de dierenkliniek en gekatheteriseerd worden zodat de blaas weer geleegd wordt. Deze katheter zal meestal enkele dagen in blijven. De kat wordt behandeld met medicijnen en eventueel infuus om hem weer er bovenop te krijgen. Voor deze katten is een levenslang dieet noodzakelijk om herhaling te voorkomen.

In een enkel geval is er meer aan de hand met de blaas en zal nader onderzoek nodig zijn omdat de klachten aanhouden of steeds terugkeren. Met behulp van een echo of röntgenfoto kan meer duidelijkheid verkregen worden. Soms is operatief ingrijpen noodzakelijk.

Blaasproblemen bij de kat
Petplan Team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen u en uw huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Mijn Siamese kater Fabian was een jaar oud toen hij een ongeluk kreeg waarbij hij zijn pootje op drie plaatsen brak. De operatie en nacontroles zijn voor 80% vergoed door Petplan zonder navraag achteraf bij mij. Alle lof voor Petplan. Ben blij met deze verzekeraar. Kosten van de operatie en nacontroles waren zo'n 1600 euro, waarvan een klein deel voor mijn rekening.

Petplan Kat

Goede verzekering prima ervaring. Declaratie loopt prima binnen paar dagen een duidelijk overzicht van de vergoeding en geld wordt op de rekening gestort. Echt een aanrader deze verzekering.

Petplan Hond
Ieder-huisdier-verdient-Petplan