skip to Main Content

Blaasontsteking bij de hond

Lees hoe u de symptomen herkent

Een probleem dat bij veel honden wel eens voorkomt, is blaasontsteking. Bij teefjes komt dit vaker  voor dan bij reuen. Maar wat zijn de symptomen eigenlijk? 

Een blaasontsteking komt regelmatig voor bij honden. In het algemeen hebben teefjes er vaker last van. En vaak kunnen symptomen van blaasontsteking bij de reu juist duiden op iets anders, namelijk prostaatproblemen.

Bij blaasontsteking is er sprake van een geïrriteerde blaaswand. Een blaasontsteking kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie of door blaasstenen. In een enkel geval is er sprake van poliepen of een tumor in de blaas, of van een achterliggende oorzaak.

Klachten die u op kunt merken zijn:

  • veel aandrang. Tijdens het uitlaten gaat de hond vaker dan normaal plassen. Soms komt er een plasje, soms ook maar enkele druppels. Mogelijk zit er ook bloed bij.
  • soms onzindelijkheid in huis. Doordat de blaas gevoelig is, probeert de hond te plassen en kan niet wachten tot de uitlaatbeurt.
  • pijn en ongemak.

Heeft uw hond deze klachten, dan is het verstandig om een afspraak met de dierenarts te maken. U kunt het beste kort tevoren wat urine opvangen van de hond, zodat dit meteen onderzocht kan worden. Aan de hand van de urine uitslag en het lichamelijk onderzoek zal de dierenarts een diagnose stellen of extra onderzoek adviseren. U kunt dan denken aan een urine kweek (welke bacterie zit erin?), een echo van de blaas of een röntgenfoto.

De behandeling van een blaasontsteking hangt af van de oorzaak. Bacteriële infecties zijn met antibiotica en pijnstilling goed te behandelen. Blaasstenen zullen vaak operatief verwijderd moeten worden. Zijn er meer klachten en/of lijkt de oorzaak gecompliceerder, dan is vaak nader onderzoek nodig om het probleem helder te krijgen.

Blaasontsteking bij de hond

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan