Blaasgruis bij de kat

Hoe herken je blaasgruis bij je kat en wat kun je er aan doen?

Blaasgruis komt vaak voor bij volwassen katten. Lees hoe je deze aandoening kunt herkennen.

Blaasgruis is een veel voorkomend probleem bij volwassen katten. Het kan verschillende oorzaken hebben of een combinatie hiervan. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, stress, voeding, niet vaak genoeg plassen. Katten die problemen krijgen blijven meestal ook na behandeling gevoelig hiervoor en zullen levenslang op een dieet moeten om problemen te voorkomen. Zowel bij katers als poezen komt het voor.

Echter bij katers kan er vrij acuut een levensbedreigende situatie ontstaan. Katers hebben namelijk een zeer nauwe plasbuis. Hierdoor zal blaasgruis sneller vastlopen waardoor de kat niet kan plassen. Gevolg is dat de blaas overvol raakt en de urine terugloopt naar de nieren. De kat kan binnen een dag hieraan overlijden als er niet ingegrepen wordt.

Symptomen waaraan je kan zien of je kat een blaasprobleem heeft:

  • Vaak naar de bak gaan om te plassen, ook naast de bak en in huis plassen.
  • Kleine plasjes, soms maar druppels, al dan niet met bloed erin.
  • Pijn bij het plassen, miauwen, veel onder de staart likken.
  • Bij katers: slomer worden, niet eten, pijnlijk aan buik, snelle verslechtering.

Merk je dergelijke symptomen op bij je kat neem dan contact op met je dierenarts voor advies. Gaat het om een kater en lijkt hij niet te kunnen plassen, dan moet hij zo snel mogelijk naar een dierenarts toe! Kan de kat wel plassen, probeer dan ook urine op te vangen. Hiervoor zijn speciale kattenbakkorrels verkrijgbaar bij de dierenarts. Of desnoods  kun je het met een spuitje van de vloer opzuigen. Dit kun je laten onderzoeken bij je dierenarts.

Een kat met een blaasverstopping zal gecatheteriseerd moeten worden en krijgt een intensieve behandeling van een aantal dagen bij de dierenarts. Middels het urine-onderzoek kan vastgesteld worden of er blaasgruis in zit en ook wat voor blaasgruis. Zo kan het juiste dieet voorgeschreven worden. Levenslang op het juiste dieet zal in de meeste gevallen verdere problemen voorkomen.


 

Kat blaasgruis
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.