Betekent veel drinken, veel plassen?

Hoeveel mag je hond drinken en wanneer moet het plasgedrag onderzocht worden?

Hoeveel mag mijn hond eigenlijk drinken, wat is normaal? En wat zijn aanleidingen om het plasgedrag van je hond te laten onderzoeken?

Die vraag komt geregeld voorbij in de dierenartspraktijk. Het is de eigenaar van de hond opgevallen dat de waterbak elke keer leeg is, voorheen was dit niet zo. Vaak gaat dit proces geleidelijk. Niet alleen drinkt de hond steeds meer, hij moet het ook weer uitplassen natuurlijk. In een enkel geval zijn er klachten van onzindelijkheid, de hond kan het dan niet meer ophouden.

Normaal gesproken heeft een hond zo’n 50-60 ml water nodig per kilo lichaamsgewicht per dag. Een hond van 10 kilo zal dus ongeveer een halve liter water drinken per dag. Krijgt een hond blikvoer of andere zachte voeding die al veel vocht bevat, dan zal hij minder bij hoeven drinken.

Merk je dat je hond veel plast en veel drinkt? Dan is het goed om eens af te meten hoeveel hij in 24 uur opdrinkt. Ook kun je wat ochtendurine opvangen en dit door de dierenarts laten onderzoeken. De dierenarts beoordeelt of de urine geconcentreerd genoeg is, of de zuurtegraad (pH) goed is en of er bijvoorbeeld bloed, eiwit, glucose of afwijkende cellen in de urine zitten. Aanvullend zal de dierenarts een bloedonderzoek, een extra urinetest of een echo kunnen adviseren om een goede diagnose te kunnen stellen.

De meest voorkomende oorzaak van deze klachten bij oudere honden is een verminderde nierfunctie. De nieren zijn niet meer in staat om de urine goed te concentreren. Ook gaan door een verminderde nierfunctie waardevolle eiwitten verloren met de urine.

Er kan natuurlijk ook een andere oorzaak achter zitten, zoals diabetes of de ziekte van Cushing. Daarom is goed onderzoek altijd nodig voordat een behandeling ingesteld kan worden.

Soms lijkt het alsof de hond veel plast, maar is het zo dat de hond juist vaak plast, dus veel aandrang heeft. In dat geval kan het om een blaasontsteking, blaasstenen of prostaatproblemen gaan. Een heel ander verhaal dus. Ook dan is nader onderzoek uiteraard noodzakelijk.

Betekent veel drinken, veel plassen?

Onze klanten geven ons een ruime 8

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.