skip to Main Content

Betekent veel drinken, veel plassen?

Hoeveel mag uw hond drinken en wanneer moet het plasgedrag onderzocht worden?

Hoeveel mag mijn hond eigenlijk drinken, wat is normaal? En wat zijn aanleidingen om het plasgedrag van uw hond te laten onderzoeken?

Die vraag komt geregeld voorbij in de dierenartspraktijk. Het is de eigenaar van de hond opgevallen dat de waterbak elke keer leeg is, voorheen was dit niet zo. Vaak gaat dit proces geleidelijk. Niet alleen drinkt de hond steeds meer, hij moet het ook weer uitplassen natuurlijk. In een enkel geval zijn er klachten van onzindelijkheid, de hond kan het dan niet meer ophouden.

Normaal gesproken heeft een hond zo’n 50-60 ml water nodig per kilo lichaamsgewicht per dag. Een hond van 10 kilo zal dus ongeveer een halve liter water drinken per dag. Krijgt een hond blikvoer of andere zachte voeding die al veel vocht bevat, dan zal hij minder bij hoeven drinken.

Merkt u dat uw hond veel plast en veel drinkt? Dan is het goed om eens af te meten hoeveel hij in 24 uur opdrinkt. Ook kunt u wat ochtendurine opvangen en dit door de dierenarts laten onderzoeken. De dierenarts beoordeelt of de urine geconcentreerd genoeg is, of de zuurtegraad (pH) goed is en of er bijvoorbeeld bloed, eiwit, glucose of afwijkende cellen in de urine zitten. Aanvullend zal de dierenarts een bloedonderzoek, een extra urinetest of een echo kunnen adviseren om een goede diagnose te kunnen stellen.

De meest voorkomende oorzaak van deze klachten bij oudere honden is een verminderde nierfunctie. De nieren zijn niet meer in staat om de urine goed te concentreren. Ook gaan door een verminderde nierfunctie waardevolle eiwitten verloren met de urine.

Er kan natuurlijk ook een andere oorzaak achter zitten, zoals diabetes of de ziekte van Cushing. Daarom is goed onderzoek altijd nodig voordat een behandeling ingesteld kan worden.

Soms lijkt het alsof de hond veel plast, maar is het zo dat de hond juist vaak plast, dus veel aandrang heeft. In dat geval kan het om een blaasontsteking, blaasstenen of prostaatproblemen gaan. Een heel ander verhaal dus. Ook dan is nader onderzoek uiteraard noodzakelijk.

Betekent veel drinken, veel plassen?

Onze klanten geven ons een ruime 8

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.

Benji

“Niets lijkt leuker dan een pup, totdat onze pup Benji opeens erg ziek wordt.”

Na enkele onderzoeken (o.a. bloedonderzoek, röntgenfoto’s) werden we doorverwezen naar een internist. De uiteindelijke diagnose: Aseptische Meningitis (vorm van hersenvliesontsteking). Gelukkig is er een behandeling mogelijk en de prognose is vrij gunstig.

Alle behandelingen zijn door Petplan vergoed waardoor ik me geen zorgen hoef te maken over de gemaakte kosten.

€ 1247,- vergoed

Benji

Sam

Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lieve kaartje wat ik kreeg na het overlijden van mijn lieve poes Sam.

Sam had een hele zware hartafwijking, en de artsen dachten dat ze het niet zou redden toen ik met haar als kitten bij de dierenarts kwam. Ze kreeg bij iedereen een speciaal plekje in hun hart bij de dierenkliniek want ze was zo vrolijk speels en lief!

Nu na 4,5 jaar moest ik haar toch in laten slapen, op 15 oktober jl. Ze was ineens erg achteruitgegaan en erg verzwakt. Ze heeft medicatie gekregen maar op het laatst ging het niet meer. Ze is in alle rust op mijn schoot ingeslapen en nu ligt ze in de tuin begraven bij mijn tante

€ 1040,- vergoed

Sam
Ieder-huisdier-verdient-Petplan