Bescherm je hond tegen borreliose

Lees hoe je deze tekenbeetziekte kunt bestrijden

Borreliose, oftewel de tekenbeetziekte, kun je beter voorkomen dan bestrijden. Lees hoe je je hond het beste kunt beschermen.

Teken zijn niet alleen erg irritante bloedzuigers waar de hond last van heeft, teken kunnen ook ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is zo’n ziekte, honden kunnen met de Borrelia-bacterie besmet worden als ze vaak en veel door teken gebeten worden. Ook mensen kunnen hiermee besmet worden. Deze ziekte komt algemeen voor in Nederland.

Bij mensen zien we vaak na een tekenbeet een grote rode plek rondom ontstaan in geval van een Lyme besmetting. Bij honden is dit niet zo. De diagnose is lastig te stellen en berust meestal op een sterke verdenking van Lyme-besmetting.  Symptomen bij de hond kunnen zijn:  gewrichtsontsteking en/of kreupelheid, sloomheid, koorts, geen eetlust, uitdroging, opgezette lymfeklieren en aantasting van de nierfunctie.

Als de ziekte in een vroeg stadium herkend wordt en behandeld met antibiotica, dan is er een goede kans op volledig herstel.

Om de ziekte van Lyme te voorkomen is een goede tekenbestrijding het allerbelangrijkste. Liefst het hele jaar door. Controleer je hond ook op teken na een wandeling en verwijder eventuele teken met een speciale tekenpincet.  Teken verwijder je met een draaiende beweging, niet trekken.

Er is ook een speciale vaccinatie voor honden tegen de ziekte van Lyme. Deze beschermt je hond een jaar lang en zorgt dat teken de Borrelia-bacterie niet op je hond over kunnen brengen.


borreliose hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.