Bangeriken: angst bij de hond

Lees wat je eraan kunt doen

Schrikt je hond vaak? Of is hij constant op zijn hoede? Lees wat dit betekent en wat je kunt doen.

Honden die snel ergens van schrikken of constant op hun hoede zijn, kunnen dit op verschillende manieren laten zien. Meestal zal de hond ineengedoken gaan zitten met de staart tussen de benen. Het kan echter ook precies andersom zijn: de hond doet zich stoerder voor dan hij is en probeert zijn eigen angst als het ware te overschreeuwen. De hond maakt zich groot, de haren gaan overeind en hij gromt of blaft. Zo’n dominante houding kan dus ook uit angst voortkomen. De hond heeft dan geleerd dat deze methode helpt om het gevaar op een afstand te houden.

Angst bij honden kan voortkomen uit een erfelijke aanleg, een slechte socialisatie, maar ook door traumatische ervaringen. Is de hond bijvoorbeeld geschrokken van een vuurwerkknal heel dichtbij, dan kan deze schrikreactie zich ontwikkelen naar angst voor allerlei vuurwerkgeluiden, lichtflitsen, onweersgeluiden etc.

Als je hond ergens van schrikt, is het belangrijk hem niet uitgebreid te gaan troosten. Dit bevestigt namelijk zijn angst. Straffen werkt ook averechts, dit zal de hond alleen maar banger maken. Wat je wel kunt doen is zelf rustig en opgewekt zijn. Zo laat je de hond merken dat er niets aan de hand is. Beloon de hond pas als hij over zijn schrik heen stapt en weer met jou meekomt.

Wanneer angst bij je hond samengaat met agressie of constante stress, dan is het verstandig een gedragstherapeut in te schakelen. Deze kan je professioneel adviseren hoe je je hond het beste kunt begeleiden en de angst kunt verminderen.

Bangeriken: angst bij de hond

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.