Au, scherpe nagels!

Verzorg de nagels van je kat

Het kunnen gevaarlijke wapens zijn, de scherpe nagels van de kat. Lees waar de kat ze voor gebruikt en of je ze moet verzorgen.

De meeste katten zullen ze gelukkig niet snel als zodanig gebruiken naar hun eigenaar toe. Sommige katten blijven echter wat onberekenbaar en halen dan zonder waarschuwing uit naar hun eigenaar.

Toch zijn er vaak al wel subtiele signalen als je goed naar je kat kijkt. Let bijvoorbeeld op een gespannen houding, een zwiepende staart, de oren plat naar achteren. Dit kan gebeuren als de kat ergens door van streek is, maar ook als hij op schoot ligt en jou hem uitgebreid aan het aaien bent.

Aaien kan bij katten op een gegeven moment  overprikkeling geven waardoor hij het zat wordt en ‘opeens’ gaat krabben of bijten. Let dan op de hiervoor genoemde signalen en stop op tijd met aaien, of zet de kat op de grond.

Katten gebruiken hun nagels ook om te markeren, ofwel hun sporen achter te laten in hun territorium. Dit is bedoeld als een waarschuwing naar soortgenoten: ‘Dit is mijn terrein’.  In huis kan een hoge krabpaal ervoor zorgen dat de kat de meubels met rust laat. Eventueel kun je met wat valeriaan de krabpaal extra aantrekkelijk maken, katten houden erg van deze dropachtige geur.

Katten verzorgen hun nagels zelf tijdens hun geregelde poetsbeurten. Ze bijten met hun tanden steeds het bovenste laagje/hulsje van de nagels af waardoor er weer een nieuwe scherpe laag tevoorschijn komt. Het is normaal gesproken dan ook niet nodig voor de kat om de nagels te knippen. Als je of je inboedel er toch last van heeft, kun je de nagels bijpunten met een speciaal nageltangetje, verkrijgbaar bij dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Je kat heeft echter van nature de neiging zijn nagels regelmatig ‘te scherpen’. Het knippen van de nagels kan in dat geval een averechts effect hebben.

Au, scherpe nagels

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.