Artrose: help je hond een handje

Herken de symptomen en lees hoe je de pijn kunt verminderen

Gewrichtsslijtage of artrose, het is iets waar de meeste honden vroeg of laat mee te maken krijgen. Herken de symptomen en lees hoe je de pijn kunt verlichten.

Naarmate de hond ouder wordt, treden er veranderingen op aan het kraakbeen en bot van de gewrichten. Hierdoor kunnen de gewrichten minder soepel bewegen. Beweging wordt zo steeds pijnlijker voor de hond.

Ook jongere honden kunnen hiermee te maken krijgen, bijvoorbeeld na een operatie aan botten en/of gewrichten. Meestal zijn het echter oudere honden die klachten krijgen.

Symptomen die je kunt zien bij je hond zijn moeite met uit de mand komen, stijfheid, langzamer meelopen, kreupelheid en pijn. Honden zijn echter soms zo enthousiast dat ze de pijn vergeten tijdens het lopen of spelen. Je merkt dan vaak een dag later dat de hond er extra last van heeft. Het is de kunst om wel voldoende in beweging te blijven maar de hond niet te overbelasten. Loop dus vaker een kortere afstand. Blijf wel in beweging!

Daarnaast zijn er een aantal opties waardoor de pijn wat kan afnemen en de hond zich beter gaat voelen:

  • voorkom overgewicht. Is je hond al te zwaar, ga er dan wat aan doen. Je dierenarts(-assistente) kan jou en je hond daarbij helpen.
  • er bestaat speciale voeding die de gewrichten ondersteunt. Deze voeding bevat extra omega-vetzuren en stoffen die de afbraak van kraakbeen afremmen.
  • de dierenarts kan pijnstillers/ontstekingsremmers voorschrijven om de klachten te verlichten.
artrose hond

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.