Artrose bij katten

Een veelvoorkomende aandoening bij katten

Bij mensen is artrose een veel voorkomende aandoening. Zo ook bij katten, met name oudere katten, maar ook katten met overgewicht en bijvoorbeeld katten die ooit een botbreuk hebben gehad. Bij katten wordt het probleem echter vaak niet herkend. De klachten komen geleidelijk en worden vaak gezien als horend bij het ouder worden.

Atrose is slijtage van de gewrichten. Beschadigd kraakbeen in combinatie met ontstekingsreacties in  het gewricht veroorzaken bindweefselvorming en woekeringen in het gewricht. Hierdoor kan het gewricht steeds minder goed bewegen en wordt het ook steeds pijnlijker voor de kat om te bewegen.

De symptomen ontstaan geleidelijk en worden daardoor makkelijk over het hoofd gezien of als ‘normale’ ouderdomsklacht bestempeld. Bij je kat kun je de volgende symptomen zien: Moeite met opstaan, kreupelheid, niet of minder springen, meer liggen/slapen en minder bewegen. De dierenarts kan d.m.v. een lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto vaststellen of er inderdaad sprake van artrose is.

Artrose is niet te genezen. Toch kan de kat er een goed leven mee leiden en oud worden. Zo nodig gewichtsverlies kan grote verbetering geven. Met ondersteuning van pijnstillers/ontstekingsremmers kan het proces vertraagd worden en ondervindt de kat veel minder pijn. Daardoor zal hij weer meer gaan bewegen.

Ook speciale voeding of voedingssupplementen kunnen bijdragen in de ondersteuning van de gewrichten. Informeer hiernaar bij je dierenarts.

 

Artrose bij katten

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,1

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,1!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.