Alles over wassen en poetsen

Wasgedrag bij de kat is vaak een sociale bezigheid, maar kan ook duiden op een probleem

De kat wast en poetst zichzelf schoon. Dit is één van de eerste dingen die hij al jong van zijn moeder leert. Al vanaf 14 dagen oud beginnen kittens in het nest elkaar te wassen.

Wasgedrag is bij katten sowieso ook een belangrijke sociale bezigheid. Katten die aan elkaar verwant zijn wassen elkaar. Het versterkt hun onderlinge band. Katten wassen en likken hun vacht schoon, verwijderen losse haren en viezigheid en verzorgen ook meteen hun nagels. Al met al wast een kat zich gemiddeld zo’n 10 keer per dag, vooral na het eten en slapen.

Katten die erg verharen kunnen door het wassen veel haren binnenkrijgen. Zo kan zich een haarbal vormen in de maag, die gaat irriteren. De kat zal gaan kokhalzen en overgeven om de haarbal kwijt te raken.

Je kunt haarballen voorkomen door je kat regelmatig te kammen. In periodes van verharen kun je ook haarbalpasta geven, dit kapselt de haren in zodat ze zonder irritatie via de ontlasting het lichaam weer verlaten.

Er zijn ook katten die overdreven was- en poetsgedrag vertonen. Heeft je kat hier ook last van, controleer dan altijd eerst op ongedierte (vlooien). Kijk ook of er sprake is van huidwondjes en jeuk. Ga bij twijfel naar je dierenarts, voordat de kat zijn huid helemaal kapot bijt.

Is de huid verder rustig en intact, dan kan het ook zijn dat je kat last van stress heeft en zich daardoor overmatig wast. Vaak ontstaan er dan ook kale plekken (buik/liezen/flanken) terwijl de huid mooi roze is. Neem contact op met je dierenarts voor advies, want anders kan je kat hier dwangmatig mee doorgaan en helemaal kaal worden.

alles over wassen en poetsen

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,1

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,1!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.