Alles over snorharen…

Snorharen…waar dienen ze eigenlijk voor?

Elke kat heeft dikke snorharen aan weerskanten van de neus en deze geven de kat zijn eigen karakteristieke uitstraling. Een kat heeft aan elke kant ongeveer 12 snorharen, in 4 rijen verdeeld. Snorharen, ook wel tastharen genoemd, bevinden zich ook boven de ogen en onder de kin. Slechts enkele rassen (bijv. sphinx en rex) hebben nauwelijks snorharen. Deze rassen hebben ook een afwijkende vachtstructuur. Maar hoe belangrijk zijn nu eigenlijk de snorharen voor de kat?

Snorharen zitten veel dieper in de huid vast dan gewone haren. Ze zijn ook omgeven door zenuwen, spieren en bloedvaten. Rijen snorharen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Prikkels die waargenomen worden door de snorharen, worden rechtstreeks naar de hersenen doorgestuurd. Vooral bij slecht zicht hebben de snorharen een belangrijke functie.

Snorharen helpen de kat onder andere tijdens de jacht. Ze helpen de kat te bepalen waar een prooi zich bevindt en in welke positie. Ze geven informatie waar de kat zijn prooi vast moet pakken. Ook in het algemeen bij het navigeren geven de snorharen ruimtelijk inzicht in waar de kat zijn weg kan vinden.

Daarnaast zegt de stand van de snorharen ook nog iets over de stemming van de kat. Een kat die bang is of zich kwetsbaar voelt zal de snorharen samentrekken zodat ze tegen de huid aanliggen. Is een kat in actie of op onderzoek uit dan staan de snorharen vooruit om zoveel mogelijk signalen op te pakken. Snorharen kunnen uitvallen, net als gewone haren. Er groeien gewoon weer nieuwe voor terug.

 

 

Alles over snorharen...

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,1

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,1!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.