Allergie bij katten

Lees wat de meest voorkomende allergieën bij katten zijn

Net als mensen kunnen ook katten een allergie ontwikkelen tijdens hun leven. De meest voorkomende allergieën op een rij. Raadpleeg bij klachten bij je kat altijd eerst je dierenarts. Door een gedegen onderzoek kan de oorzaak dan worden achterhaald en zo goed mogelijk behandeld.

Vlooienallergie: vlooien bijten en zuigen bloed bij de kat. Zij laten wat speeksel achter in de huid van de kat, dit zorgt ervoor dat het bloed niet stolt. Voor dit speeksel kan een kat allergisch worden na een aantal vlooienbeten.

Is een kat eenmaal allergisch, dan zal één enkele vlooienbeet al ontzettend veel jeuk geven. De kat gaat krabben, bijten en likken om ervan af te komen. Met als gevolg dat de huid kapot gaat, er wondjes ontstaan en de jeuk verergert. De enige manier om een vlooienallergie goed aan te pakken, is de kat consequent en jaarrond met een goed vlooienmiddel te behandelen.

Omgevingsallergie (atopie): de kat is allergisch voor een stof in de omgeving. Vaak zien we bij dit soort allergieën in bepaalde maanden van het jaar de klachten verergeren. Er kan een allergie zijn voor gras- of boompollen, omgevingsmijten, wasmiddel, andere dieren, etc.

De klachten uiten zich vaak in huidproblemen (jeuk, wondjes, infecties). Probeer in beeld te krijgen waar de kat mee in aanraking komt als de klachten toegenomen zijn. Het is mogelijk een allergietest te doen om de oorzaak te achterhalen.

Voedselallergie: katten kunnen allergisch zijn of worden voor bepaalde voedingsstoffen in de voeding. Vaak gaat het om een bepaald eiwit wat veel in kattenvoeding voorkomt, bijvoorbeeld kip, rund, melkproducten, vis.

Symptomen kunnen zijn: huidproblemen, oorontsteking, diarree, braken. Om vast te stellen of het om een voedselallergie gaat kun je de kat een paar maanden op een hypoallergeen dieet zetten. In deze voeding zitten gehydroliseerde eiwitten. Deze eiwitten zijn als het ware in korte stukjes ‘geknipt’ waardoor het afweersysteem in het lichaam ze niet als eiwit herkent en er dus niet allergisch op reageert. Als de klachten tijdens deze voedselproef verdwijnen is er dus waarschijnlijk sprake van een voedingsallergie.

 

Allergie bij katten
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.