Alleen gezonde hond krijgt vaccinatie

Wat checkt de dierenarts tijdens jaarlijks onderzoek?

De dierenarts onderzoekt je hond ieder jaar op diverse zaken. Dat is nodig, omdat je hond alleen een vaccinatie krijgt als hij gezond is. Lees wat de dierenarts onderzoekt.

Elk jaar als je hond weer naar de dierenarts moet voor de vaccinatie, hoort daar ook een algemeen lichamelijk onderzoek bij. Dit is nodig omdat je hond alleen ingeënt mag worden als hij gezond en in goede conditie is. Wat houdt het algemeen onderzoek in?

De ademhaling wordt beoordeeld De dierenarts zal door de hond te observeren kunnen zien of de ademhaling normaal is. Stress kan wel enige invloed hebben op de ademhaling. Een hond ademt normaal gesproken 10-30 keer per minuut. De grote hond minder vaak dan het kleine hondje.

Het hart wordt beluisterd met een stethoscoop De pols van een hond kan gevoeld worden hoog aan de binnenkant van de achterpoten. De dierenarts let op de frequentie (normaal 60-120 hartslagen per minuut) maar ook of de hartslag sterk en regelmatig is en er geen ruis te horen is. Controle van de slijmvliezen geeft meer informatie over de bloedsomloop.

De temperatuur wordt gemeten De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Door stress kan de temperatuur wat hoger zijn.

Beoordeling gewicht en voedingstoestand Heeft je hond een gezond gewicht en/of blijft het gewicht stabiel? Snelle toename of afname van het gewicht zonder duidelijke oorzaak kan wijzen op een achterliggende aandoening.

Beoordeling ogen, oren, gebit, huid en vacht, bewegingsapparaat Ook wordt de hond nagevoeld op afwijkende verdikkingen, bultjes etc. En natuurlijk zal de dierenarts vragen hoe het gaat. Met eten, drinken, poepen en plassen, gedrag. Is alles normaal of zijn er veranderingen of klachten te melden?  De dierenarts krijgt zo een totaalbeeld van de gezondheid van je hond en kan beoordelen of het dier veilig gevaccineerd kan worden.  

jaarlijkse check-up hond

Petplan, dé huisdierenverzekering

Wij helpen jou en je huisdier graag!

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8! Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.