Aiaiai…jeuk!

Lees wat jeuk bij de hond kan veroorzaken

Honden kunnen gek worden van de jeuk. Maar hoe weet je nu wat de oorzaak van dat veelvuldige krabben is? Lees wat de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden kan zijn.

Veel honden krijgen vroeg of laat wel eens te maken met het fenomeen jeuk. Jeuk is erger dan pijn, zegt men wel eens. En inderdaad, ook honden kunnen er helemaal gek van worden en zichzelf gaan bijten en krabben tot bloedens toe. Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Dit maakt het probleem soms lastig om snel te verhelpen.

De meest voorkomende oorzaken van jeuk zullen we hier benoemen. Het is verstandig om een afspraak bij de dierenarts te maken bij jeukklachten. De dierenarts kan stap voor stap uitzoeken wat de jeuk veroorzaakt.

Jeuk als gevolg van parasieten

Dit kunnen vlooien of luizen zijn, maar ook mijten die zich in de huid graven. Een voorbeeld hiervan is demodex bij de jonge hond. Parasieten moeten altijd consequent en vaak langdurig bestreden worden. Anders is de kans groot dat het probleem terugkomt. Heeft een hond geregeld last van vlooien, dan kan zich een vlooienallergie ontwikkelen. De hond zal dan na één vlooienbeet al zo gaan krabben en bijten aan zijn huid, dat de huid kapot gaat. Er kunnen vervelende ontstoken plekken ontstaan op de huid.

Jeuk als gevolg van voeding

De hond reageert allergisch bepaalde bestanddelen in de voeding. Vaak gaat het om een bepaald eiwit, bijvoorbeeld rund of kip. De enige manier om te onderzoeken waar de hond precies allergisch voor is, is de hond minimaal 6-8 weken een hypo-allergene voeding te geven. Hij mag daarnaast niets anders eten. Als de klachten duidelijk verminderen, is het zeer waarschijnlijk dat het inderdaad om een voedingsbestanddeel gaat. Je kunt hypo-allergene voeding blijven gebruiken of voorzichtig testen welke voeding goed verdragen wordt.

Jeuk als gevolg van atopie

De hond reageert allergisch op stoffen uit de omgeving. Het kan bijvoorbeeld gaan om graspollen, boompollen, huisstofmijt enzovoort. Om erachter te komen of er sprake is van atopie en waar de hond precies allergisch voor is, kan een huidtest of een bloedtest gedaan worden door de dierenarts. Een atopie is moeilijk te behandelen. Vaak kunnen medicijnen en voeding de klachten wat verlichten. Ook is het mogelijk om de hond via speciale injecties minder gevoelig te maken voor een bepaald allergeen.


 

Jeuk bij de hond
Uw Petplan team

Petplan, dé huisdierenverzekering
Wij helpen jou en je huisdier graag!
Het Petplan Team

Onze klanten geven ons een 8,1!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een 8,1!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.