Menu

Een papegaai kopen, wat kost dat?

papegaai Aanschaf van je huisdier
Leestijd: 3 minuten

Denk je erover om een papegaai(achtige) aan te schaffen? Zet dan vooral vooraf even alle kosten op een rijtje. Naast de aanschafkosten heeft jouw papegaai bijvoorbeeld een ruime kooi, voer- en drinkbakjes en voeding nodig. En vergeet ook zeker de kosten van de dierenarts niet.

Eenmalige kosten papegaai

Onder eenmalige kosten vallen bijvoorbeeld kosten voor de aanschaf van de papegaai, een kooi en voer- en drinkbakken.
Aanschaf van een papegaai of vogel
Gemiddeld ben je ongeveer €650 euro kwijt aan de aanschaf van een papegaai. Goedkoop is waarschijnlijk duurkoop.

voeding papegaai

Een gratis papegaai lijkt een buitenkansje, maar dan weet je weinig of niks van de erfelijke gebreken van de ouders. Kan de papegaai wel zelfstandig eten? Heeft hij gedragsproblemen? Het is belangrijke informatie om te hebben voordat je de papegaai in huis neemt.
Bij een fokker ben je vaak meer geld kwijt, maar dan ben je wel goed geïnformeerd over de achtergrond, opvoeding en verzorging van jouw papegaai. Daarnaast kun je ervan uitgaan dat een fokker met verstand van zaken de papegaai heeft behandeld. Let er wel op dat je bij een erkende fokker koopt. Het asiel of de vogelopvang is een goedkopere mogelijkheid. Vogels die je via de opvang koopt, zijn vaak al gevaccineerd, gechipt en geregistreerd.
Spullen
Om de papegaai een fijn thuis te geven heb je een ruime kooi, voer- en drinkbak, zitstok en een badje nodig. Deze spullen kosten eenmalig rond de €360.
Dierenarts
Ga vooral even met je papegaai naar de dierenarts voor een aankoopkeuring. De dierenarts onderzoekt je papegaai en neemt bloed en een cloaca swab (uitstrijkje) af. Zo kan aangetoond worden of je papegaai een ziekte onder de leden heeft als chlamydia, snavel- en vederrot of polyoma. Voor een dergelijk onderzoek ben je minimaal €60 kwijt.

Terugkerende kosten

Naast de eenmalige kosten voor de aanschaf van een papegaai, moet je ook rekening houden met kosten voor voeding, verzorging en de dierenarts. Gemiddeld ben je hier zo’n €580 per jaar aan kwijt.
De kosten voor voeding zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het merk en soort voeding dat je koopt. Goedkoop voer kan ten koste gaan van de kwaliteit en is dus minder goed voor de gezondheid van je papegaai. Je kunt het beste korrels of pellets kopen. Vergeet niet op de nagels van de vogel te letten. Je kunt deze zelf knippen of het laten doen door de dierenarts. Ook kun je een nagelslijtstok kopen. Deze kosten tussen €8 en €30.
Dierenartskosten moeten niet onderschat worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor preventieve zorg als jaarlijks ontwormen, parasietenbestrijding en eventuele onderzoeken.

Onvoorziene kosten

verfrissing vogel

Onder onvoorziene kosten vallen bijvoorbeeld kosten voor een operatie of een ziekte waarvoor levenslang medicijnen nodig zijn. Deze onvoorziene situaties kunnen helaas flink in de kosten lopen. Om jezelf hiervoor te behoeden is het verstandig om een huisdierverzekering af te sluiten.
Bij Petplan worden operaties inclusief narcose voor 80% vergoed. Ook medicijnen op recept van de dierenarts worden voor 80% vergoed. Heeft je papegaai een onderzoek nodig als gevolg van een ziekte of ongelukje? Dan wordt afhankelijk van het gekozen pakket 50% tot 80% vergoed. Petplan is de enige huisdierenverzekeraar in Nederland die een papegaaienverzekering aanbiedt.

Wil je weten welke pakketten er zijn voor papegaaien?

papegaai Aanschaf van je huisdier

Andere interessante artikelen voor jou