Menu

Een hond hebben, hoeveel kost dat eigenlijk?

hond Aanschaf van je huisdier
Leestijd: 4 minuten

Overweeg je een hond in huis te nemen? Wat leuk! Er zijn veel verschillende factoren waar je bij de aanschaf van een puppy rekening mee moet houden, waaronder het financiële aspect. Om hier duidelijkheid in te scheppen hebben we een overzicht gemaakt van eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten.

Eenmalige kosten

Ook verschillen de kosten bij een fokker van de kosten bij een asiel. Heeft je pup een stamboom? Dan ligt de aanschafprijs rond €1250. Een hond zonder stamboom kost gemiddeld €450. Haal je een hond uit het asiel? Denk dan aan een bedrag rond €140.

Spullen
Je nieuwe vriendje heeft natuurlijk spullen nodig. Denk aan een mand en kleedje, een halsband met een riem en speeltjes. De gemiddelde kosten voor deze spullen ligt rond €150.

Castratie en sterilisatie
De kosten van een castratie of sterilisatie verschillen per hond. De prijs van castreren ligt gemiddeld tussen €145 en €245. De gemiddelde prijs voor steriliseren ligt bij een normale sterilisatie tussen €325 en €485. Bij een laparoscopische sterilisatie ligt dit tussen €450 en €610.

Lees hier alles wat je wilt weten over het castreren en steriliseren van je nieuwe pup.

Chippen en registreren
Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle pups binnen zeven weken na de geboorte te chippen en binnen acht weken na de geboorte te registreren bij een aangewezen databank. De kosten voor chippen registreren liggen tussen de €20 en €50.

Bij Petplan kun je een aanvullende verzekering voor castratie afsluiten

Terugkerende kosten

populairste hondennaam

Onder terugkerende kosten vallen bijvoorbeeld hondenbelasting, voer, speeltjes en reguliere dierenartskosten. De terugkerende kosten zijn in tegenstelling tot de eenmalige kosten minder uiteenlopend.

Hondenbelasting
Deze belasting, gekscherend ook wel de ‘blaftaks’ genoemd, loopt sterk uiteen per gemeente. Zo betalen inwoners van de duurste gemeente, Groningen, bijna €125 per jaar. In een derde van de Nederlandse gemeenten hoeft er echter helemaal geen hondenbelasting meer betaald te worden. Bekijk op de website van jouw gemeente hoe hoog de kosten voor de hondenbelasting daar zijn. Hoe meer honden je hebt, hoe meer je betaalt.

Voeding en verzorging
De kosten van diervoeding lopen ver uiteen, afhankelijk van het ras en de grootte van je hond. Een richtbedrag voor hondenvoeding is €50 per maand. Denk hierbij ook aan kauwbotten, vitamines en andere voedingssupplementen. Vraag advies bij je huisarts welk voer het beste is voor jouw hond. Ook de verzorging van je huisdier brengt kosten met zich mee. Jaarlijks betaal je gemiddeld €200 aan een hondentrimmer.

Vakantiepension
Ga je op vakantie en neem je je hond niet mee? Een hondenpension is een goede plek om je hond met een gerust hart achter te laten. Gemiddeld betaal je voor twee weken €150.

Dierenarts
Het is belangrijk dat je je hond regelmatig laat inenten en ontwormen. Daarnaast moet je denken aan behandelingen tegen vlooien en teken. Denk hierbij aan een gemiddeld bedrag van €100 per jaar.

Lees meer over het vaccineren van je hond.

Verzekering
Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Wij vinden het heel belangrijk dat elk dier de juiste zorg krijgt, en dat baasjes niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan. De huisdierverzekering van Petplan vergoedt daarom zowel eenmalige als terugkerende en onvoorziene kosten.

Wil je weten welk pakket bij jouw huisdier past?

Onvoorziene kosten

Onder onvoorziene kosten vallen bijvoorbeeld kosten voor een operatie of een ziekte waarvoor levenslang medicijnen nodig zijn. Deze onvoorziene situaties kunnen helaas flink in de kosten lopen. Om jezelf hiervoor te behoeden is het verstandig om een huisdierverzekering af te sluiten.

Hond dierenarts

Bij Petplan worden bijvoorbeeld operaties inclusief narcose voor 80% vergoed. Ook medicijnen op recept van de dierenarts worden voor 80% vergoed. Heeft je hond een onderzoek nodig als gevolg van een ziekte of ongeval? Dan wordt afhankelijk van het gekozen pakket 50% tot 80% vergoed.

Wil je weten welke pakketten er zijn voor jouw hond?

hond Aanschaf van je huisdier

Andere interessante artikelen voor jou