Vuurwerkangst Bij Huisdieren  Timthumb

Vuurwerkangst bij huisdieren

Veel mensen gaan eind december naar hun dierenarts voor een pilletje tegen vuurwerkangst. Meestal werd er dan een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine om het dier te versuffen.

Door dit middel bleef het dier dan rustig liggen en was hij niet constant aan het piepen, hijgen of miauwen. Het middel heeft echter verschillende nadelen.Dat uw hond of kat zwalkend loopt, is een bijwerking die onder begeleiding niet zoveel kwaad kan. Het belangrijkste argument tegen het gebruik van acepromazine bij angst is dat de dieren veel gevoeliger reageren op geluid! Daarnaast kan acepromazine ook de bloeddruk verlagen en onderkoeling geven. Voor dieren met epilepsie en/of hartproblemen mag acepromazine niet gebruikt worden. Boxers en Greyhound zijn erg gevoelig voor deze werkzame stof.

Een alternatief voor het behandelen van plotselinge paniekaanvallen, is diazepam (valium). Ook diazepam sedeert (versuft), maar vermindert de angst zonder dat het dier gevoelig lijkt te worden voor geluid.
Bijwerkingen van diazepam: spierzwakte, verhoogde eetlust, opwinding (voorzichtig bij agressieve dieren!) en bij langdurig gebruik (3-4 weken) treedt verslaving op. Oppassen bij greyhounds
en andere windhonden. Niet toedienen aan dieren met een lever- of nierprobleem.

Behalve het feit dat deze middelen vervelende bijwerkingen kunnen hebben is er altijd de kans dat een huisdier zijn angst gaat generaliseren: hij was eerst alleen bang voor vuurwerk, maar wordt uiteindelijk angstig voor alle plotselinge harde geluiden. Daarom is het belangrijk dat u uw dier gaat helpen om van zijn a
Feliway verdamper kunnen uw hond of kat ook helpen de stress rond de jaarwisseling te verminderen. Deze verdampers verspreiden feromonen. Dit zijn geurstoffen die wijzelf niet kunnen ruiken, maar een kalmerende werking kunnen hebben bij honden en katten die angstig zijn. De verdamper dient bij voorkeur 2 weken voor de jaarwisseling ingezet te worden en permanent in het stopcontact te blijven zitten. Voor honden is er ook D.A.P. spray en de D.A.P. halsband!ngst af te komen. Een hulpmiddel daarbij is de Gedragtherapie CD voor onweer- en vuurwerkangst. Met deze CD kunt u uw huisdier onder gecontroleerde omstandigheden leren om een andere associatie te leggen bij het horen van onweer of vuurwerk. Soms is het nodig om deze manier van hertrainen te ondersteunen met angstverlagende medicatie.
Zie voor meer infomatie: www.tinley.nl

 

Een van de geregistreerde middel voor huisdieren met vuurwerkangst is Clomicalm. Clomicalm is een TCA (Tricyclische Antidepressive) wat geroemd is om zijn angstverlagende werking bij honden en katten. Maar omdat deze medicijnen op hersenniveau werken is het belangrijk om daar tijdig mee te beginnen, de hersenen hebben namelijk ongeveer 1 maand nodig om een nieuw evenwicht in te stellen. Dus voor deze medicijnen geldt dat u uiterlijk eind november moet beginnen om de angst voor vuurwerk te kunnen behandelen.
Zie voor meer informatie: www.ah.novartis.nl

Er zijn nu ook smakelijk voedingssupplement voor honden en katten met vuurwerkangst.
Telizen bevat L-theanine, een stof uit de theeplant die zorgt voor ontspanning. Het heeft de volgende eigenschappen:
• Het zwakt de reactie door abnormale angst af.
• Het werkt rustgevend voor de hond of kat.
• Het verhoogt de leercapaciteit.
Maar ook hier geldt dat er tijdig met de behandeling begonnen moet worden! Ongeveer 60% van de dieren reageert na 2 weken op het supplement, maar 40% pas na 5 tot 6 weken. Het advies is daarom om 6 weken voor de jaarwisseling te starten met Telizen.
Zie voor meer informatie: virbac.nl

Zylkène is een smakelijk natuurproduct dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het bevat het wereldwijde gepatenteerde alfa-casozepine. Alfa-casozepine heeft een rustgevend effect en helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan.
Zylkène wordt o.a. ingezet bij de komst van baby of huisdier, verhuizing, verblijf in kennel of pension, vuurwerk, reizen en onweer. In geval van vuurwerkangst is het advies om ruimvoor oud & nieuw te starten. Zylkène hoeft maar 1x daags gegeven worden.

De volgende verschijnselen zijn herkenbaar bij dieren met vuurwerkangst:
• Angstiger dan anders, verstopt zich, zit ineengedoken.
• Bij het minste of geringste blaffen of piepen.
• Onderdaniger of aanhankelijker dan anders.
• Niet meer naar buiten durven.
• Opeens weer onzindelijk worden.
• Dier laat stress-signalen zien zoals tongelen, bek aflikken, trillen, pootje heffen, niezen, gapen etc.

Extra tips voor een goede, rustige en fijne jaarwisseling:

1. Doe de gordijnen dicht.
2. Blijf bij uw hond.
3. Zet rustige muziek op.
4. Straf de hond niet als hij schrikt, maar haal hem ook niet aan.
5. Negeer angstig gedrag.
6. Voorkom dat de hond kan ontsnappen.
7. Negeer zelf de geluiden van het vuurwerk.
8. Eventueel kunt u de hond afleiden met lekker bot, een lekker gevulde kong of nieuw speeltje.