Voeding Papegaai

Voeding papegaai

Papegaaien in het wild
De meeste papegaaiachtigen zijn zaadeters, bahalve de Lori’s. Deze vogels leven in het wild namelijk van nectar en stuifmeel uit verschillende soorten bloemen. In gevangenschap is het natuurlijk onmogelijk om dit te voeren en daarom worden deze vogels met een speciale pap gevoerd.

Andere papegaaien eten in het wild voornamelijk halfrijpe en verse zaden, granen, fruit, groenten en soms wat dierlijk voedsel zoals insecten.

Gehouden papegaaien
In de praktijk worden bij de voeding van papegaaiachtigen snel en gemakkelijk fouten gemaakt. Veel problemen met de gezondheid, bevedering en zelfs met het gedrag van de papegaai hangen nauw samen de voeding. Bij gehouden papegaaien bestaat de voeding globaal voor de helft uit korrelvoer (pellets) met daarnaast groenten, fruit, zaden en noten. Deze voedingsmiddelen zijn echt nodig voor deze dieren.

Niet voeren
Naast een gevarieerde voeding is het niet nodig en soms zelfs schadelijk om voedingssupplementen te geven. Dus geen vitaminen, mineralen, kiezels, vlees of vis bijvoeren, evenals suiker, bonbons, koekjes en gebak. Als in deze laatste prodcuten melkproducten zijn verwerkt, kan de papegaai er namelijk diarree van krijgen. Verder is het beter om de vogel geen resten van je eigen eten te voeren. Allereerst zal de papegaai dan minder van zijn eigen voer eten en kunnen er tekorten ontstaan. Bovendien leer je de papegaai dan aan om te bedelen. Door de papegaai altijd in de kooi te voeren, blijft dat zijn eigen vertrouwde plaats om te eten.

Hoeveel eten en drinken
Er wordt geschat dat een papegaai per dag ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig heeft. Dit wordt verdeeld over twee keer per dag. Een grasparkiet weegt circa 30 gram, middelgrote vogels zoals de grijze roodstaart 500 gram, terwijl ara’s wel een kilo kunnen wegen. Verder drinken papegaaiachtige vogels 2–6% van hun lichaamsgewicht per dag. Meestal wordt ‘s ochtends als eerste groente en fruit gegeven. Zorg dat voedsel op verschillende hoogten in de kooi wordt geplaatst zodat de papegaai er moeite voor moet doen. Laat ontlasting niet de eetplaatsen bevuilen, aangezien ondergepoept voedsel niet meer wordt gegeten.

Voedselverrijking
Het voedsel (zacht voer en apart korrels en zaden) en drinkwater wordt in aparte bakjes aangeboden. Vers voedsel zoals fruit en groenten moet na enkele uren weer weggehaald worden. Er wordt geadviseerd om voedselverrijking aan te bieden in de vorm van speeltjes of door het te rijgen aan een spies. Eten is namelijk ook een sociaal gebeuren voor papegaaien en zorgt voor minder verveling. In de natuur zijn de dieren het grootste deel van de dag bezig met het zoeken naar en het nuttigen van voedsel. Voor het welzijn van de papegaai is het daarom belangrijk dat de voeding niet alleen voedzaam en van de juiste samenstelling is, maar ook interessant genoeg is om te onderzoeken en te proeven. Papegaaien spelen vaak met hun voer en morsen daardoor veel. Dit is natuurlijk gedrag en betekent niet dat zij het eten niet lekker vinden.

 

Bron: Voeding, Winny Weinbeck (Ver. Pakara en Tinley therapeute Papegaaien), Paul Overgaauw, Praktische Gezondheidswijzer.

 

Lees ook: Risico’s op vergiftiging van vogel in huis