Wat eten papegaaien?

wat eten papegaaien

Je kromsnavel pikt even behendig zijn lievelingszaadjes uit zijn bakje als wij baasjes de blauwe M&M’s uit de zak snoepen. Papegaaien zijn écht gek op eten, dus het is goed om te weten dat bij je gevleugelde vriend liefde ook door de maag gaat. Maar wat eten papegaaien eigenlijk? Van welke voeding wordt ie groot en sterk? En van welke maaltijd krijgt hij iets onder de veren? Je leest het in dit artikel.

Papegaaien in het wild

Papegaaien komen oorspronkelijk – zoals bijna alle dieren natuurlijk – uit het wild. Omdat kromsnavels uit veel verschillende delen van de wereld komen, is er een discussie ontstaan over wat nu de juiste voeding voor hen is. Een ding is zeker: zij hebben een uitgebreid en divers menu! Over het algemeen geldt dat papegaaiachtigen zaadeters zijn, maar zij pikken ook graag met hun snavels in noten, fruit en plantaardig materiaal zoals scheuten of bloemen. Af en toe komt het ook voor dat kromsnavels leven van nectar of insecten, zoals bij Lori’s.

Wat eten papegaaien die gehouden worden

Maar wat eten papegaaien dan thuis voor de buis? Eigenlijk bijna hetzelfde als in het wild. Bij gehouden papegaaien bestaat over het algemeen een goede en gevarieerde voeding voor de helft uit korrelvoer (pellets) met daarbij groenten, fruit, zaden en/of noten. Uit dit soort voeding haalt je papegaai de belangrijkste stoffen oftewel hier wordt ie groot en sterk van.

In de praktijk wordt bij de voeding van papegaaien daarentegen wel snel fouten gemaakt. Bij kromsnavels hangen veel gezondheidsproblemen nauw samen met voeding. Daarom is het belangrijk om actief bezig te zijn met het voeren van voeding waarin vitamines (voornamelijk vitamine A) en calcium zitten, want dit komen papegaaien vaak tekort.

Vitamine A tekort
Een vitamine A tekort is een veelvoorkomend tekort bij kromsnavels. Zowel zaad als pelletvoedsel bevat hier onvoldoende van. In onderstaand voer zit wel voldoende vitamine A.

  • Bladgroenten
  • Groene groenten
  • De meeste oranje groenten en fruit

Te laag calciumgehalte

Veel papegaaien kampen ook met een te laag calciumgehalte. Dit is zorgelijk, want dit vermindert de weerstand van je gevleugelde vriend en kan hartaandoeningen en verenpikken veroorzaken. Met onderstaand voer kun jij het calciumgehalte opkrikken:

  • Amandelen
  • Boerenkool
  • Wortelen

Het gevaar van voedingssupplementen

Het is niet nodig om voedingssupplementen aan je papegaai te geven om bijvoorbeeld het vitamine A tekort of calciumgehalte op te krikken. Sterker nog, dit kan gevaarlijk zijn. Met voedingssupplementen geef jij je papegaai al snel een giftige dosis. Koop dit dus nooit zelfstandig voor je kromsnavel, ook niet bij een dierenspeciaalzaak. Pas als een dierenarts of een specialist je dit aanraadt of voorschrijft kun je hiervan gebruik maken.

Hoeveelheid eten en drinken

Maar wat eten papegaaien per dag en hoeveel moeten zij hierbij drinken? Er wordt geschat dat een papegaai per dag ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel nodig heeft. Dit wordt verdeeld over twee maaltijden per dag waarbij in de ochtend groenten en fruit wordt geserveerd. Verder drinken kromsnavels ongeveer 2 tot 6% van hun lichaamsgewicht per dag. Papegaaiachtigen heb je er in allerlei verschillende soorten en maten en daarom voer je grotere kromsnavels zoals Ara’s logischerwijs een grotere portie dan grasparkieten. Het zijn eigenlijk net mensen, hè?

Voedingstips

Ook bij maaltijden die papegaaien wél mogen eten moeten wij als baasjes opletten. Onderstaand vind je een handjevol tips met hoe jij het eten voor je papegaai zo uitdagend en hygiënisch mogelijk weet te houden:

  • Plaats het voer op verschillende hoogtes in zijn kooi. Hierdoor moet jouw papegaai moeite doen voor zijn eten en blijft ie mentaal en fysiek fit.
  • Laat ontlasting niet zijn eetplaatsen bevuilen. Plaats dus geen voer onder plekken waar jouw kromsnavel zijn behoefte doet. Ondergepoept voer wordt namelijk niet meer gegeten.
  • Breng variatie in hoe jouw papegaai zijn eten moet opeten. Dit kan door middel van speeltjes.
  • Houd groenten en fruit eerst onder de kraan voordat ze gevoerd worden. Deze kunnen bespoten zijn met stoffen die giftig zijn voor je kromsnavel.

Wat mogen papegaaien niet eten?

Zoals al eerder in dit artikel is gezegd, is het menu voor papegaaiachtigen uitgebreid en divers. Je zult dus met je boodschappenkarretje veel gangpaden in de supermarkt en dierenspeciaalzaak moeten aansnijden. Het lijstje met wat wél op je boodschappenlijst mag is dus ontzettend lang, daarom is het overzichtelijker om een lijstje op te stellen met wat papegaaien absoluut niet mogen eten:

  • Avocado
  • Cafeïne
  • Chocolade
  • Pitjes van appels, abrikozen, peren, kersen en pruimen. Andere zaadjes zijn wel veilig.
  • Ui en knoflook
  • Vet
  • Xylitol
  • Zout

Papegaaienverzekering van Figo

Heeft je papegaai gezondheidsproblemen die mogelijk komen door zijn voeding? Of heeft hij iets gegeten wat giftig voor hem is? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je papegaai de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze papegaaienverzekering!

`