Grasaren

Pas op voor grasaren!

Heeft uw hond last van zijn oren of likt hij veel tussen zijn tenen? En ziet u een bultje? Dan zou het een grasaartje kunnen zijn. Een grasaar is een pluimpje in het gras en bevat kleine zaadjes die in de vacht blijven hangen als de hond er doorheen loopt. De zaadjes gaan “kruipen” en zoeken de zachte plekjes in de huid op, zoals tussen de tenen, in de oren of bij de ogen. Ze kunnen de huid van de hond binnendringen. Het risico is het grootst tussen juni en augustus.

Wat is een grasaar?
Als gras niet gemaaid wordt en tot bloei komt, ontwikkelt het tussen juni en augustus aren. Een grasaar bestaat uit zaden en deze hebben een soort weerhaakjes. Door deze haakjes blijft het makkelijk in de vacht hangen. De grasaar kan vervolgens maar één kant op kruipen en dringt daardoor vaak de huid van de hond in.

Grasaren bij de hond
Als een grasaar de huid is binnengedrongen, dan herkent het lichaam dit als een vreemd iets in het lichaam. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie. Dit kunt u herkennen aan pijn, zwelling, roodheid en soms zelfs koorts. Deze klachten kunnen ineens ontstaan.

Risicozones bij de hond
Een grasaar kruipt makkelijk naar binnen op plaatsen waar de huid zacht is. Denk hierbij aan het oor, tussen de tenen, bij de ogen en in de neus.
Wanneer uw hond plotseling erg gaat schudden met zijn kop en aan het oor krabt dan kan het een grasaar zijn. Bij een grasaar tussen de tenen likt een hond vaak op die plek, kan een zichtbaar bultje krijgen en mank gaan lopen.

Voorkomen is beter dan genezen
Het is lastig om gebieden met wild groeiend gras te vermijden. Daarnaast vinden honden het leuk om in het hoge gras te spelen. Controleer daarom altijd uw hond na de wandeling op grasaren en let dan extra goed op de risicozones. Vooral honden met een langere vacht of lange oren lopen sneller een grasaar op.

Behandeling
Twijfelt u of uw hond een grasaar heeft? Of heeft uw hond vage klachten? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Een grasaar is vaak niet meer zelf te verwijderen wanneer deze in de huid is gekropen. Hoe eerder u erbij bent hoe beter.

 

Ook interessant om te lezen: www.petplan.nl/blog/oorproblemen-bij-de-hond/