Papegaai Kopen Denk Even Na

Papegaai kopen? Denk even na….

Papegaai kopen? Lees de tips
Het lijkt zo leuk: een pratende papegaai in huis! Alleen zijn papegaaien niet de makkelijkste huisdieren. Ze hebben veel aandacht, afwisseling, opvoeding en juiste voeding en huisvesting nodig. Als dat niet in orde is, kunnen ze snel gedragsproblemen ontwikkelen en wordt het een krijsende, bijtende of zichzelf kaal plukkende vogel.

Voor een papegaai is het belangrijk dat hij of zij door de ouders is grootgebracht. Een papegaai moet in ieder geval zelfstandig kunnen eten. Schaf een papegaai dus niet al te jong aan (rond de 8-12 weken). en niet te jong wordt aangeschaft.

Ook hebben papegaaien veel aandacht nodig. Papegaaien zijn van nature groepsdieren en ze hebben gezelschap nodig. Dat kan de eigenaar zijn die veel aandacht geeft (2 tot 3 keer per dag minimaal 10 tot 15 minuten) of een of soms meerdere soortgenoten. Er zijn zoveel verschillend papegaaien die verschillende eisen stellen, dat het heel belangrijk is om uit te zoeken welke soort het beste past bij uw wensen en situatie. Veel kromsnaveligen worden oud en kunnen soms de mens overleven.

Kies een ruime huisvesting
Een papegaai heeft een grote kooi nodig met horizontale spijlen, zodat hij of zij lekker kan klauteren. Voor één vogel moet de bodemoppervlakte minimaal 50 x 50 cm zijn en de hoogte 60 cm. Als vuistregel wordt als minimum grootte anderhalf keer de spanwijdte van de vleugels aangehouden.

De voerbakken moeten van stevig materiaal zijn en goed vastzitten. Met de sterke snavel kan een papegaai anders snel wat kapot maken. De dikte van de zitstokken moet zo zijn dat deze voor 2/3 deel omvat kan worden door de tenen van de vogel.

Waak voor vitamine tekort
Het is heel belangrijk om de juiste voeding te geven, aangezien papegaaien erg gevoelig zijn voor eenzijdige voeding en tekorten. In gevangenschap hebben ze niet dezelfde behoeften als in het wild, ze vliegen bijvoorbeeld geen grote afstanden. De traditionele zaadmengsels die als papegaaienvoer verkocht worden zijn meestal geen goede voedingen. Er zit te weinig vitaminen, calcium en essentiële aminozuren in en bevatten teveel vet. Het risico bestaat bovendien dat papegaaien de lekkerste zaden het eerst te eten en de rest laten liggen, zoals de vette zonnepitten. Het aanvullen met een vitaminen- en mineralenpreparaat heeft het risico dat er overmaat of tekorten worden gegeven.

Het beste is daarom compleet papegaaienvoer in de vorm van pellets of korrels. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, voor diverse papegaaiensoorten en leeftijden. Let op, een aantal voedingsmiddelen kan ook giftig zijn voor de papegaai of parkiet, zoals avocado, chocolade, gedroogd fruit dat is behandeld met zwavel (op het etiket vermeld als sulfiet, zwaveloxide of E220 tot E228) en pitten van perziken, kersen, pruimen en appel.