10 tips voor een rustige jaarwisseling

Vuurwerk

10 tips voor een rustige jaarwisseling

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is daardoor een stressvolle periode. Wij hebben wat tips voor u op een rijtje gezet zodat het minder vervelend is voor uw huisdier.

Petplan tips:

1. Sluit ramen, deuren en gordijnen. Dit dempt de vuurwerkgeluiden en zorgt er ook voor dat lichtflitsen niet of minder goed zichtbaar zijn.
2. Laat lampen in huis branden en zet de radio of televisie aan.
3. Zorg dat uw huisdier zich kan verstoppen op een veilige plek in huis.
4. Laat uw hond bij voorkeur oudejaarsavond voor 22.00 uur aangelijnd uit en zorg dat uw katten binnen zijn en blijven door kattenluikjes af te sluiten. Zorg er bij buitenkonijnen voor dat ze in hun paniek niet kunnen ontsnappen.
5. Angstig gedrag negeren is niet nodig maar probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen of andere leuke dingen te doen. Probeer de angst niet te bevestigen, daardoor gaat uw huisdier denken dat er een reden tot angst is. Gedraagt u zich zo normaal mogelijk.
6. Wanneer uw huisdier het gewenste gedrag vertoont tijdens het vuurwerk is belonen wel heel belangrijk.
7. Probeer het avondeten iets later in de avond te geven (als dat mogelijk is). Wanneer dieren hongerig zijn hebben zij minder interesse in vuurwerk.
8. Zorg ervoor dat rondvliegend vuurwerk uw konijnenhok buiten niet kan raken. Wilt u uw konijn naar de schuur of garage verplaatsen? Doe dit dan minimaal 2 dagen van te voren met zijn eigen hok. Dit is voor hem een veilige plek. Pas op voor grote temperatuurverschillen, dat is niet goed voor een konijn.
9. Zorg dat uw huisdier gechipt is en de chip geregistreerd staat. Mocht uw huisdier dan toch per ongeluk ontsnappen dan kunnen ze de eigenaar via de chip weer terugvinden.
10. Mocht u het dit jaar nog niet geprobeerd hebben, dan kunt u volgend jaar vanaf oktober beginnen met vuurwerktraining bij uw huisdieren. Met vuurwerktraining kunnen ze rustig wennen aan de geluiden van vuurwerk.

Wij wensen u en uw huisdier een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Lees ook:

Last minute tips voor een diervriendelijk december

Vuurwerkangst: start de behandeling nu al

Vuurwerkangst bij huisdieren

Giftige etenswaren voor de hond