Chocolade vergiftiging bij de hond

Chocolade vergiftiging bij de hond

Er zijn weinig mensen die niet van chocolade houden. Voor sommigen onder ons is chocolade zelfs een (bijna) onweerstaanbare verleiding. Maar wist u dat chocolade zwaar giftig is voor uw hond! Nu we langzaam de donkere maanden weer ingaan, willen wij u wijzen op de gevaren van chocolade voor uw hond.

medische kosten hond

Het leed dat Theobromine heet

In chocolade zit een stofje met de naam theobromine. Theobromine houdt de mens wakker en alert, maar deze stof is uiterst giftig voor uw hond en in hoge dosering dodelijk. Theobromine zit in de cacaoboon. De chocolade die ervan gemaakt wordt bevat, al naar gelang de hoeveelheid verwerkte cacaobonen veel of weinig theobromine. Zo bevat witte chocolade amper theobromine, maar pure en banketbakkers chocolade (bakchocolade) juist heel veel.

De symptomen

De symptomen bij een chocolade vergiftiging ziet u niet direct! De symptomen treden pas na enkele uren (tot 12 uur) op. De hond wordt onrustig en nerveus. Dit kan samen gaan met diarree, braken, hoge hartslag, versnelde ademhaling en stuiptrekkingen. Bij hoge dosering zal de hond uiteindelijk overlijden. De ernst van de chocolade vergiftiging is afhankelijk van de hoeveelheid opgegeten chocolade in relatie tot het lichaamsgewicht van de hond. Een grote hond heeft minder vergiftigingsverschijnselen dan een klein hondje na het eten van dezelfde hoeveelheid chocolade. Voor een Yorkshire terriër kan 20 gram pure chocolade dodelijk zijn!

Geen paniek

Nu hoeft u niet in paniek te raken als uw hond een klein stukje chocolade heeft opgegeten. Maar als u twijfelt, moet u uw dierenarts even bellen. Als u zeker weet dat uw hond veel chocolade heeft opgegeten, moet u direct contact met uw dierenarts opnemen! Er is dan sprake van een spoedgeval, hoe eerder uw dierenarts het dier kan behandelen, hoe beter! Helaas bestaat er geen tegengif voor theobromine. Behandeling is erop gericht om de opname van theobromine uit de darmen te verhinderen en om de vergiftigingsverschijnselen tegen te gaan.

Uitkijken

Wees dus voorzichtig met chocolade! De hond moet niet bij chocolade kunnen komen. Wijs kinderen op het gevaar voor de hond. Katten kunnen ook niet tegen theobromine. Gelukkig zijn katten veel kieskeuriger dan honden en zullen zij niet snel grote hoeveelheden chocolade opeten.

verzeker uw hond