BARF Voor Hond En Kat Gezond?

BARF voor hond en kat gezond?

Steeds vaker zien we in de praktijk dat honden- en kattenbezitters hun huisdieren rauw vlees voeren. Dit wordt in de volksmond ook wel BARF genoemd (bone and raw food). Helaas kleven er ook behoorlijk wat risico’s aan….

medische kosten hond

Niet natuurlijker

Vaak denkt de eigenaar dat het ‘natuurlijker’ zou zijn om een hond als een wolf en een kat als een tijger of leeuw te voeren. Helaas vergeet de eigenaar dat deze dieren een hele andere levensstijl hebben en dus daardoor andere voeding nodig hebben dan onze huisgenoten. Ook worden allerlei positieve effecten voor huid en vacht, gebit en maagdarmkanaal toegeschreven aan BARF. Gezien het feit dat het om 100% dierlijk eiwit gaat, een zeer luxe en dure voeding, heeft dit ongetwijfeld een goed effect op de opname (smakelijk), de vacht, de vertering (veel minder ontlasting) en het gebit als het gaat om kluiven aan botten. Alleen blijven de negatieve invloeden vaak onderbelicht. Dezelfde botten kunnen er namelijk ook voor zorgen dat er bijvoorbeeld beschadigingen ontstaan aan het gebit (tandfracturen) en het maagdarmkanaal (botsplinters). Ook hoor je vaak dat de koolhydraten in dierenvoeding niet goed zouden zijn voor de vertering bij carnivoren. En rauw vlees beter is. Dit is door onderzoek echter nooit aangetoond.

De laatste decennia is erg veel onderzoek gedaan op het gebied van commercieel verkrijgbare voeding en is veel vooruitgang bereikt. Honden en katten worden met speciale dierenvoeding aantoonbaar gezonder ouder. En ook is dieetvoeding een goede aanvulling op behandelingen van veel aandoeningen. Tegenwoordig zijn voedingsfouten bij jonge, groeiende dieren, die kunnen leiden tot bot- en gewrichtsproblemen,  nagenoeg onder controle.

Alleen rauw vleesvoeding onvoldoende

Meerdere onderzoeken laten zien dat enkel rauwe vleesvoeding onvoldoende is voor jonge, groeiende dieren. Daarnaast zijn lopen zowel het huisdier als de verzorger risico’s op infecties door potentieel ziekteverwekkende bacteriën en parasieten die aanwezig kunnen zijn op en in vlees. Bacteriën kunnen nl. verspreid worden tijdens het bereiden van vlees en via de voerbakken. Bij honden is aangetoond dat ze na verloop van tijd Salmonella bacteriën kunnen gaan uitscheiden, die weer besmettelijk kunnen zijn voor de mens.

Directe besmetting van de mens kan worden voorkomen door optimale hygiëne bij de bewaring en verwerking van vers vlees en bij het schoonmaken van de gebruikte materialen. Besmetting van de dieren via rauw vlees kun je alleen voorkomen door het vlees vooraf voldoende te verhitten. Vooral mensen en dieren met een verminderde weerstand lopen een groter risico om ziek te worden. Voorbeelden hiervan zijn pups en kittens, kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of drachtige dieren en dieren en mensen met een verminderde afweer door chronische ziekte (bv. kanker of suikerziekte). Dieren die in ziekenhuizen of verzorgingshuizen komen en hulphonden krijgen om deze reden geen rauwe vleesvoeding.

Dierenartsen informeren huisdierbezitters over de risico’s van het voeren van rauw vlees voor de gezondheid van het dier en de volksgezondheid. Ook geven ze daarbij adviezen over de noodzaak van reiniging en desinfectie van voedermaterialen en ruimtes en de noodzaak van het handenwassen. Het beste advies blijft echter om gewoon complete voeding aan hond en kat te geven en wanneer toch vlees wordt gegeven, dit voor het voeren voldoende te verhitten.

verzeker uw hond

Paul OvergaauwSpecialist Veterinaire Microbiologie KNMvD, Dipl. ACVM, SMBWO erkend parasitoloog