Anaalklieren hond

Petplan EHBO: klachten aan de anaalklieren, een pijnlijk kwaaltje

Elke hond heeft links en rechts van de anus een anaalklier, die via een kanaaltje in verbinding staat met de anus. De klieren produceren een sterk ruikende vloeistof dat toegevoegd wordt aan de ontlasting. Deze geurtoevoeging gebruikt de hond als communicatiemiddel om bijvoorbeeld het territorium af te bakenen.

Soms verliest een (boze of angstige) hond los van het ontlasting anaalkliervocht. Als de hond de anaalklieren niet voldoende leegt, raken ze te vol. De hond kan hier last van krijgen.  In het uiterste geval raken de klieren pijnlijk ontstoken. De dierenarts kan de anaalklieren  leegdrukken. Op je verzoek kan hij je laten zien hoe het moet zodat je het voortaan zelf kunt doen. Bij terugkerende problemen met de anaalklieren beoordeelt de dierenarts de mogelijkheid van het operatief verwijderen van de klieren.

Petplan Tip: Problemen met de anaalklieren zijn pijnlijk voor het dier en veroorzaken ook ongemak voor de eigenaar. Trek daarom tijdig aan de bel als je bovenstaande klachten bij je hond ziet. Hoe eerder de dierenarts kan ingrijpen des te beter de resultaten en des te minder ongemak voor je dier.
Anaalklieren

Onze klanten geven ons een ruime 8!

Petplan krijgt op Klantenvertellen een ruime 8!
Onze klanten vertellen graag waarom zij voor Petplan kiezen.